RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kan ha vært 100 kilo sprengstoff

Foto: Øijord, Thomas Winje (Scanpix)
Sist oppdatert:
Våpenekspert anslår at en bilbombe kan ha vært fylt med 100 kilo sprengstoff.

Fredag ved 15.20-tiden ble området rundt Regjeringskvartalet rammet av en enorm eksplosjon. Flere personer er bekreftet omkommet og skadet i eksplosjonen. Oslo sentrum ser ut som en krigssone, og alt tyder på at Oslo er rammet av en terroraksjon.

Våpenekspert Palle Ydstebø var på Akershus festning da bomben eksploderte.

- Jeg hørte smellet da jeg var på festningen. Jeg trodde først det var en sprengning i forbindelse med noe anleggsarbeid, men smellet var litt for skarpt til at det skulle være det, sier Palle Ydstebø, våpenekspert oberstløytnant ved Forsvarets stabsskole, til Nettavisen.

- Det jeg har sett av bilder rundt Regjeringskvartalet, så ser det ut til å ha vært en ladning plassert ute på plassen utenfor Regjeringskvartalet. Det minner om type bilbomber som man har sett i andre terrorangrep i Midtøsten, sier han.

Vinduer helt nede på Grønland skal ha blitt slått ut av eksplosjonen.

- Man har en bil med relativ stor ladning hvor man får sjokkbølger som slår ut vinduene i bygningene rundt. Sjokkbølgen går langs gaten og da går vinduer over en ganske stor omkrets. Hvis det har vært en bilbombe, så kan det ha vært 50 kilo eller til og med over 100 kilo sprengstoff, sier Ydstebø.

Ydstebø anslår at det har vært et fåtalls personer bak angrepet.

- Det kreves kompetanse og en viss ferdighet for å få det til å virke. De som står bak vet hva de gjorde. Har du folk som er opplært på dette, så kan én eller et fåtalls personer lage en slik bombe. Teoretisk sett kan én person klare det, men sannsynligvis er det flere involvert. Sånne grupper er sjeldent veldig store på grunn av faren for å bli oppdaget. Man må få tilgang på store mengder sprengstoff. Det er jo ennå uklart om det er kommersielt tilgjengelig sprengstoff eller om det er noe som er laget av nitratprodukter som vi har sett i andre bilbomber, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere