RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kan ikke sende ut Krekar

Sist oppdatert:
Norsk myndigheter har en sendemann i Irak som skal vurdere når Mulla Krekar kan sendes ut av Norge.

Det forteller arbeids- og integreringsminister Bjarne Håkon Hanssen. Men han klinkende klar på at Krekar skal ut.

Uttalelsene til Krekar om blant annet Osama bin Laden gjør det ikke lettere å sende ham ut av landet, selv det er liten tvil om at myndighetenes ønske om å få ham ut – er stort.

Forpliktelser
- Det er situasjonen i Irak som gjør at Mulla Krekar ikke kan utvises øyeblikkelig. Vi har en sendemann der som har fått i oppdrag å følge utviklingen. Han tar kontakt med oss når det er aktuelt, og sier ifra når tiden er inne, sier Hanssen.

- Vi er avhengig av å få en avtale med irakiske myndigheter som sikrer at Krekar ikke risikerer dødsstraff og tortur, sier Hanssen, og legger til at dersom Krekar ønsker å reise frivillig, så er det fullt mulig.

Selv om det nå er en regjering på plass i Bagdad, er det ikke noen grunnlov på plass. Det gjør saken vanskeligere for norske myndigheter.

Både Bjarne Håkon Hanssen og Erna Solberg har også tidligere måttet forklare det norske folk at når Krekar fortsatt befinner seg i Norge, skyldes det forpliktelser Norge har gjennom internasjonale avtaler.

Utvist i 2003
Det er tilslutningen til Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK) som gjør at ingen skal sendes til et område der de kan risikere å bli utsatt for tortur, annen umenneskelig behandling eller dødsstraff. Dette er et internasjonalt menneskerettighetsprinsipp, og omfatter også personer som kan utgjøre en trussel mot rikets sikkerhet.

- Det som kreves er en garanti for at han skal få en rettferdig behandling i irak, sier Krekars advokat Brynjar Meling til TV 2 Nyhetene.

Det var et enstemmig Storting som i 1999 vedtok å gjøre EMK til norsk lov gjennom menneskerettsloven. Det innebærer at Norge ikke kan sende noen til et område der han eller hun kan risikere å bli utsatt for slike handlinger.

Erna Solberg vedtok å utvise Krekar av hensyn til rikets sikkerhet. Krekar klaget på UDIs vedtak, og klagen ble behandlet av Utlendingsnemnda i mai 2005. Vedtaket om å utvise mulla Krekar av hensyn til rikets sikkerhet ble opprettholdt. Krekar har brakt saken inn for domstolene. Han tapte i Tingretten og venter nå behandling i lagmannsretten. Men han kan bli utvist selv om saken er berammet i lagmannsretten.

- Krekar ler
- De siste avsløringene om mulla Krekar er nok et bevis på at regjeringen må foreta seg noe. Regjeringen lider av fullstendig handlingslammelse, sier Fremskrittspartiets Per-Willy Amundsen.

- Med en så handlingslammet regjering kan Krekar gå rundt og le av norske myndigheter, til stor forargelse blant det norske folk, sier Frps innvandringspolitiske talsmann Per-Willy Amundsen.

- Når Krekar igjen hyller Osama bin-Laden og den avdøde terrorlederen Abu Musab al-Zarqawi, er det nok et bevis på at regjeringen snarest mulig må foreta seg noe. At en person som er utvist fra Norge fordi han er en trussel mot rikets sikkerhet kan gå fritt rundt å fortsette sin terrorkamp er en skam, sier han.

Amundsen mener regjeringen og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen må komme på banen. Enten ved å legge press på irakiske myndigheter eller redegjøre for hva de vil foreta seg så lenge Krekar er i landet.

Sitt sanne jeg
Erna Solberg, som oppfinnelig fattet utvisningsvedtaket, vil ikke mene så mye om myndighetenes håndtering av saken, men sier dette om uttalelsene til Krakar:

- Her viser han sitt sanne jeg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere