*Nettavisen* Nyheter.

- Kan sendes ut før anken

Foto: Ole Berthelsen

Mulla Krekar kan bli sendt ut av landet selv om han igjen anker utvisningsvedtaket, hevder kommunalminister Erna Solberg.

29.09.05 19:34

REGJERINGSKVARTALET (TV 2 Nettavisen): - Jeg er fornøyd. Dommen bekrefter at utvisningsgrunnlaget er gyldig, sier kommunalminister Erna Solberg etter at Oslo tingrett onsdag avslo anken fra Krekar.

- Dommen sier at vårt grunnlag for utvisning og lovtolkning er gyldig, og at vi har kompetanse til å vurdere utvisningsgrunnlaget og lovfortolkningen, sier Solberg til TV 2 Nettavisen.

Garantier
Hun understreker at selv om Krekar anker dommen, er det ikke noen automatikk i at han kan få bli i Norge til ankesaken er avgjort. I samarbeid med Utenriksdepartementet har Solberg satt i gang en prosess med det nåværende regimet i Irak med tanke på å få Krekar sendt ut.

- Dersom forholdene i Irak ligger til rette for det, kan han sendes tilbake, sier hun.

Solberg understreker at norske myndigheter i så fall må få garantier for at Krekar verken risikerer dødsstraff eller tortur.

- Det er fullt mulig å returnere han til Irak om ikke lenge. Men forutsetningen er at forpliktelsene Norge har i forhold til den europeiske menneskerettighetskonvensjonen om at han ikke risikerer dødsstraff eller umenneskelig behandling, blir oppfylt sier hun.

- Eksistensen av en ankesak er ikke nok til å sperre for en utsendelse, supplerer regjeringsadvokat Tolle Stabell overfor TV 2 Nettavisen.

Erna Solberg tror en eventuell beslutning om å sende Krekar til Irak før ankesaken er avgjort, uansett vil føre til nye runder i rettsapparatet.

- Da får det bli opp til retten å ta stilling til om han kan sendes ut før klagesaken er behandlet, mener hun.

Dilemma
Dommen innebærer at Oslo Tingrett ikke har tatt stilling til de hemmelige dokumentene som har vært brukt i utvisningssaken. Erna Solberg innrømmer at det representerer et dilemma for rettssikkerheten.

-Det er et dilemma. Men hensynet til Rikets sikkerhet gjør at vi ikke kan offentliggjøre materiale som kan sette Rikets sikkerhet i fare, sier hun.

Hun peker på at saken i tingretten var en sivilsak, der Krekar selv kunne være til stede, og også kunne ha fått kjennskap til det hemmelige materialet.

-Det er det som er vårt samfunns utfordring, at vi må ha tillit til myndigheten og at lovanvendelsen er riktig. I dommen står det at Kommunal- og regionaldepartementet har en særskilt kompetanse, noe som også Stortinget har gitt oss, sier hun.

Solberg innrømmer at hun gjerne skulle ha avsluttet karrieren som kommunalminister med å få Krekar-saken ut av verden.

- Men jeg har ikke hatt den store troen på at denne saken ikke ville ta noen runder i rettssystemet, sier hun.

Utlevering
Iraks justisminister har overfor TV 2 Nettavisen bekreftet at Irak ønsker Krekar utlevert så han kan bli stilt til ansvar for forbrytelser han skal ha begått i Nord-Irak. Erna Solberg vil ikke ta stilling til uttalelsen.

- Vi har ikke fått noen utleveringsbegjæring. Dette er det heller ikke jeg som skal ta stilling til, men Riksadvokaten. Men disse to sakene er uavhengige av hverandre. Vi ønsker å få han utvist, uavhengig av om det kommer en utleveringsbegjæring eller ikke, sier hun.

Ikke nok
Krekars advokat, Brynjar Meling, mener bevisene som ble lagt fram i tingretten ikke er nok til å kalle Krekar en trussel mot Rikets sikkerhet.

- Mitt råd til Krekar vil være at han anker , sier Meling til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.