RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Paul Weaver (TV 2 Nettavisen)

- Kan skade Toska

Sist oppdatert:
TV 2s politi-ekspert Johnny Brenna sier at David Toskas mulige forhandlinger om de stjålne Munch-maleriene kan slå tilbake på ham selv.

Mandag skriver Dagbladet at David Toska er i hemmelige forhandlinger med Riksadvokaten om å tilbakeføre Munch-maleriene «Skrik» og «Madonna» til Munch-museet. Bildene ble ranet fra Munch-museet 22. august 2004.

Ifølge avisen forsøker Toska nå å oppnå goodwill før rettssakene mot ham starter.

- Oppsiktsvekkende
- Opplysningene er oppsiktsvekkende, sier hovedvitne i Munch-saken, tidligere politispaner Johnny Brenna, til TV 2 Nettavisen.

- Hvis informasjonen stemmer virker det som om Toska her er ute etter goodwill og plusspoeng i margen før de store sakene kommer opp. Men påtalemyndigheten og domstolen gir ikke strafferabatt for annet enn uforbeholden tilståelse, sier Brenna.

- Jeg tror dette kan være skadelig for Toska fordi han med dette muligens blir linket også til ranet av Munch-maleriene, sier han.

Brenna jobber nå for TV 2 og presiserer at han uttaler seg kun generelt om saken. Han kan selv ikke bekrefte eller avkrefte om opplysningene er riktige eller ikke.

Kjemper mot forvaring
David Toska kjemper nå for å unngå forvaringsdom for alle forbytelsene han er dømt eller tiltalt for. I Stavanger tingrett ble flere av hans kolleger dømt til forvaring. Riksadvokaten mener at også Toska bør idømmes forvaring. Etter tingrettsbehandlingen, har Toska også blitt tiltalt for ranet av Postens brevsenter i oktober 2003. Les egen sak.

Dermed er risikoen enda høyere for at han nå skal få forvaringsdom. Hvis Toska med dette kan linkes også til Munch-ranet, betyr det at han har deltatt i flere av de største ranene i Norge de seneste årene.

Avkrefter ikke
TV 2 Nettavisen var mandag i kontakt med statsadvokaten i Nokas-saken, Tor Christian Carlsen, som ikke ville kommentere saken. Det ville heller ikke førstestatsadvokat Kjerstin Kvande ved Riksadvokaten til TV 2 Nettavisen.

- Problemstilling av den typen Dagbladet skriver om kan ikke kommenteres herfra. Vi kan verken avkrefte eller bekrefte dette, og i det kan du ikke legge noen ting, sier Kvande.

- Jobber videre
Heller ikke Iver Stensrud, som leder Munch-etterforskningen i Oslo politidistrikt, vil avkrefte informasjonen.

- Informasjonen får stå som den står. Det kommenterer vi ikke, sier han.

- Selv om vi fikk noen dømt for Munch-ranet tidligere i år, etterforsker vi saken videre for å finne bildene. Vi håper at vi skal nå målet vårt, sier Stensrud.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere