*Nettavisen* Nyheter.

- Kan stå overfor epidemi

Foto: Gøril Huse

Det syvende barnet har fått nyresvikt av e.coli-bakterien. Folkehelsa tror vi kan stå ovenfor en epidemi.

28.02.06 02:43

Både overlege Thore Henrichsen ved Ullevål universitetssykehus og a vdelingssjef i Folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland, tror at flere barn kan være rammet av bakterien. De utelukker ikke at vi kan stå ovenfor en epidemi, melder TV 2 Nyhetene.

Åtteåringen er e.coliens syvende offer. Hun ble syk 18. februar, men ikke lagt inn på Ullevål universitetssykehus før lørdag. En fire år gammel jente ligger i respirator på Rikshospitalet. Hun kan ikke puste uten egen hjelp.

Gilde og Mattilsynet leter nå med full intensitet etter smittekilden, som mistenkes å være slakteriet på Rudshøgda i Hedmark. Men Folkehelseinstituttet vet ikke hva som har gjort den åtte år gamle jenta syk.

Avventer resultater
Produksjonen av kjøttdeig og karbonadedeig ble fredag stanset på ubestemt tid ved anlegget. Hittil er mellom 65 og 70 tonn ferdig kjøtt herfra destruert.

- Vi avventer analyseresultatene, i samråd med Mattilsynet, sier informasjonssjef i Gilde, Grethe Skundberg, til TV 2 Nettavisen.

Alt storfeslakt på Rudshøgda er i karantene, tas prøver av nå.

- Hvert enkelt dyr som har kommet inn testes. Vi tar både prøve av anleggene og avføringsprøve i tarmen på dyret, sier Skundberg.

«103»
Gilde har selv valgt å sette igang ekstra tiltak for å være helt sikre på at kjøttet som kommer inn ikke er smittet og om det eventuelt finnes en annen smittekilde.

- Når kan kjøttet eventuelt «renvaskes»?

- Vi må vente på analyseresultatene fra Mattilsynet og våre egne prøver. Vi forventer å få svar på prøvene i løpet av uka. Det viktigste for oss er å få klarhet i dette. Fortsatt er det bare kjøttdeigen merket «103» som er under mistanke. Gilde har andre produksjonsanlegg det aldri har vært rettet mistanke mot, sier Skundberg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.