Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kan ta inntil 12 timer før det er strødd

MÅTTE STRØ: Mange måtte nok strø selv tirsdag morgen, som denne karen på Helsfyr i Oslo. Oslo kommune sier det kan ta inntil 12 timer før alle veier og fortau er strødd.
MÅTTE STRØ: Mange måtte nok strø selv tirsdag morgen, som denne karen på Helsfyr i Oslo. Oslo kommune sier det kan ta inntil 12 timer før alle veier og fortau er strødd. Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Oslo kommune ble overrasket over hålkeføret.

Tirsdag er det såpeglatte veier på Østlandet, og mange fortviler over dårlig strødde veier. Men om du venter på strøbilen, bør du har tålmodighet.

- Fra det blir glatt til det skal være ferdig strødd på alt det vi har av veier og fortau, kan det ta inntil 12 timer, sier seksjonssjef Joakim Hjertum ved Bymiljøetaten i Oslo kommune til Nettavisen.

For hovedveiene er fristen seks timer, ifølge kontraktene Oslo kommune har med brøyte- og strømannskapene.

Trodde det skulle snø

Men at det tar lang tid før det blir strødd over alt tirsdag, skyldes også at kommunen kom sent i gang.

- Vi måtte rett og slett se an hva som kom, om det var regn eller snø. Det var egentlig meldt snø, og da hadde det ikke hjulpet så mye å strø først, sier Hjertum, og forklarer videre:

- Så det var først på morgenkvisten det gikk over til regn, og det slo over veldig fort. Da tar det litt tid før vi kommer i gang, og vi hadde ikke kommet så langt når folk skulle ut. Men hadde vi visst dette, hadde vi dratt inn folk litt før, sier han.

- Men 12 timer er lenge å vente om det er såpeglatt?

- Ja, og så har vi et ganske stort veinett som skal strøs, sier Hjertum.

- Håper det blir bedre

Ved 05-tiden var strømannskapene i gang, og de jobber fortsatt for fullt tirsdag ettermiddag for å rekke over hele hovedstaden.

- Vi har cirka 100 enheter som er ute og strør. Det begynenr å nærme seg mye, men det er nok ikke alle steder vi har kommet helt ennå, sier Hjertum ved 13.30-tiden.

- Forstår dere at folk blir fortvilet?

- Jeg skjønner at dersom man hadde beregnet vanlig tid, så fikk man seg nok et lite sjokk i dag tidlig, sier han, og legger til:

- Nå går også temperaturen opppver, så vi får nok litt hjelp av naturen også til å ta litt av isingen. Kjør forsiktig og gå etter forholdene, så håper vi det blir bedre til folk skal hjem fra jobb, sier Hjertum.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GLATTE VEIER: Det er såpeglatt mange steder på Østlandet tirsdag etter underkjølt regn, som her i Oslo der langt fra alle veiene er strødd.


- Det er ikke akseptabelt

En av de som reagerer på dårlig strøing, er vararepresentant for Oslo Frp på Stortinget, Geir Hågen Karlsen.

- De er tatt med buksene nede igjen. Her har de ikke gjort hjemmeleksa si, mener Karlsen.

Han viser til at meteorologene har meldt om overgang fra kulde til sludd og regn siden før helga.

- Så forklaringen står rett og slett ikke til troende. Dette er en reprise på saken vi hadde i fjor, hvor hele byen ble stengt av et snøfall. Det er rett og slett ikke akseptabelt at byen går helt i stå i 2015, sier Karlsen.

500 opprag for Viking

Fram til klokken 10 hadde Viking redningstjenete på landsbasis fått hele 750 henvendelser,og vært ute på om lag 500 oppdrag på grunn av glatta.

- Det har vært veldig hektisk. Det begynte allerede ved 05-tiden, sier Kjetil Skjørstadhaug, leder for kundesenteret ved Viking redningstjeneste, til Nettavisen.

- Det er Oslo og områdene rundt som er verst. Der er det sikkert tre ganger så mange oppdrag som vanlig, sier Skjørstadhaug.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!