RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Metkel Negassie Betew (25) skal ha navngitt flere av Nokas-ranerne.
Metkel Negassie Betew (25) skal ha navngitt flere av Nokas-ranerne. (Foto: Politiet/Scanpix)

- Kan være bevæpnet og farlig

Sist oppdatert:
Politiet etterlyser Metkel Negassie Betew (25) etter ranet av Norsk Kontantservice i Stavanger i april. Mandag kveld står politiet fortsatt uten konkrete spor.

Den siktede kan ifølge politiet være bevæpnet, og politiet vurderer ham som farlig.

- Betew blir betegnet som farlig på bakgrunn av hvilken kriminalitet han er siktet for, sier politiinspektør Bjørn Andersen i Rogaland politidistrikt til TV 2 Nettavisen.

Etterlyst
Betew er bosatt i Oslo, og er norsk statsborger. Nå er 25-åringen etterlyst både nasjonalt og internasjonalt.

Mandag kveld er Metkel Negassie Betew fortsatt på frifot.

- Han er fortsatt etterlyst, og jeg ønsker ikke å si noe om hvor han kan befinne seg av hensyn til etterforskningen, sier Andersen, som sier politiet mener det er skjellig grunn til å mistenke Betew.

Andersen vil ikke si til TV 2 Nettavisen om hva slags rolle mannen skal ha hatt under ranet.

- En del av personene som var med på ranet er fortsatt ikke pågrepet, og derfor er det galt å spekulere i ting som fremdeles er under etterforskning, sier Andersen.

Ifølge Dagbladet.no er Betew en kamerat av den siktede eksjugoslaven Ridvan Halimi. Han er tidligere straffedømt. Dette vil Andersen ikke bekrefte.

På flukt
Ti personer er nå siktet for drapsranet i Stavanger for halvannen måned siden. Politiinspektøren utelukker ikke at flere kan bli siktet for ranet.

- Vi har rimelig grunn til å tro at flere personer kan ha hatt tilknytning til ranet, sier Andersen.

Fire av mennene som så langt er siktet, er ikke pågrepet. Andersen sa tidligere i dag til NTB at de ranssiktede kan ha skiftet utseende. For to uker siden etterlyste politiet fire navngitte personer. Ridvan Halimi og Aleksander Toska er fremdeles på frifot. Det samme er Jusuf Hani, som er etterlyst i Sverige.

Kort tid etter at han ble etterlyst, ble Kjell Alrich Schumann (38) pågrepet i Oslo. Han ble varetektsfengslet i fire uker.

- Beslagene som er gjort hos Schumann, er interessante, kommenterer Andersen. I løpet av uken vil politiet i Stavanger ta stilling til om de skal be om utvidet isolasjon for Schumann. Han har så langt ikke gitt noen forklaring til politiet.

- Våpen
Ifølge VG har politiet funnet nedgravde våpen på eiendommen til den ranssiktede Kjell Alrich Schumann (38) i Åsnes kommune. Etter det avisa får opplyst skal det dreie seg om pistoler. I tillegg skal det være funnet militært utstyr som sekker, GPS-utstyr og muligens gass.

Politiet i Stavanger bekreftet tidligere denne uka at det var gjort interessante funn under ransaking av eiendommen til 38-åringen.

Dagbladet skriver at politiet i tillegg har funnet store jernkramper, såkalte spanske ryttere, i en boks i butikken Spy Shop i Oslo. Krampene ble kastet ut på veien for å punktere dekk på politibiler som tar opp jakten.

En rekke spanske ryttere ble funnet ved domkirkeplassen i Stavanger etter ranet. Spanske ryttere ble også brukt under flukten etter ranet av Postens Brevsentral i Oslo i fjor høst.

Den 29-årige eieren av Spy Shop er en av de siktede i ranssaken.

Bekjentskap
I alt tre personer er varetektsfengslet i Stavanger. I tillegg til Schumann er både nåværende og tidligere eier av Spy Shop i Oslo varetektsfengslet i fire uker.

Dessuten er en svensk-albaner i varetekt i Göteborg i påvente av utleveringsbegjæringen fra Stavanger-politiet. Andersen mener en avgjørelse om utlevering vil komme om kort tid. To andre svensk-albanere er sluppet fri fra varetekt i Göteborg, men er fremdeles siktet.

Etterforskningsgruppen er fremdeles delt i to, i Stavanger og Oslo. Oslo-gruppen jobber spesielt mot det politiet karakteriserer som et "hardt ransmiljø på Østlandet ". Styrken i Oslo vil ikke bli trappet ned.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere