RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kanskje kunne de fått blitt i Norge. Det vet vi ikke noe om

STØTTESPILLER: Anna Ramskov Larsen i Sandnessjøen kjemper for Sonyas (innfelt) familie skal få de rettighetene de har krav på.
STØTTESPILLER: Anna Ramskov Larsen i Sandnessjøen kjemper for Sonyas (innfelt) familie skal få de rettighetene de har krav på. Foto: Jill-Mari Erichsen (Helgeland)
Sist oppdatert:
Samme dag som regjeringen ble enig med KrF og Venstre om asylbarna, ble Sonya (6) hentet av politiet og satt på flyet til Kabul.

SANDNESSJØEN (Helgelendingen): Familiene Faqiri og Delaqa ble kastet ut av Norge. Til sammen fem barn som har krav på å få vurdert sin egen situasjon ble hentet av politiet og befinner seg nå i Kabul.

Se saken i Helgelendingen

Det var tidlig fredag morgen at de to familiene ble hentet med makt av politiet på Helgeland. De to familiene har fått avslag på sine oppholdstillatelser, og nå er dagen kommet. Politiet kommer uanmeldt på døra, og ettersom ingen av de voksne snakker norsk, så er det barna som fungerer som tolk. 

Les også: Asylbarn-forskriften trer i kraft nå

Les også: - Hvordan ble Ap over natten så opptatt av lengeværende asylbarn?

Barn brukt som tolk

Familiene får kort tid til å samle sammen sien eiendeler før det bærer til Trandum. Her skal de være til de blir sendt ut av landet. Lørdag ettermiddag ble allerede en familie sendt ut. For den andre var alt usikkert. Far i huset havnet på sykehus, men meldinger fra Oslo tilsier at begge familier er sendt hjem til Afghanistan.

- Hva skal de gjøre. De har vært i Norge i to og tre år. Barna har gått på norsk skole, fått norske venner og er vant til norske skikker. Det yngste barnet er bare fem måneder gammel, og han er født her, fortviler Anna Ramskov Larsen i Sandnessjøen.

Fakta: Dette er den nye asylavtalen

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Regjeringen inngikk en asylavtale med Venstre og Kristelig Folkeparti (KrF) i februar.

Å sørge for en varig løsning der hensynet til barnets beste skulle veie tyngre enn med dagens regler, var en del av avtalen.

Partene ble enige om nye formuleringer fredag 5. desember.

  • Kravet om at foreldre må ha medvirket til å avklare identitet, er fjernet i de nye formuleringene.
  • Den nye forskriften krever at barns tilknytning til riket skal tillegges særlig vekt ved søknad om oppholdstillatelse.
  • Hvilket språk barnet snakker, barnets tilknytning til venner og nærmiljø og den sosiale og humanitære situasjonen ved retur, er blant faktorene som skal vektlegges.
  • Det nye regelverket trådte i kraft mandag og skal evalueres etter ett år. (©NTB)

Foran seg på bordet har hun et klassebildet fra Sandnes barneskole. Alle barna i klassen smiler pent til fotografen. Men ruta er knust, klassen er knust, for på mandag er det to elever som ikke møter i denne klassen. Fordi de er sendt ut av landet.

- Nå som det har komme nye regler om at asylbarna må få kjøre sin egen sak så synes jeg de burde få en sjanse. Hvorfor kaste dem ut, hvis de har en mulighet til å få bli, sukker Ramskov Larsen. 

Kamper i Kabul

Familiene har ingenting å gå til i Afghanistan. I tillegg meldes det om nye kamper i Kabul. I familie Faqiri er det to barn, Navis på 15 og Zhuel på 9 år, mens det i Delaqafamilien er tre barn, Sonya (6), Samar (9) Og Habib (5mnd).

- Det er trist å tenke på at de kanskje kunne fått opphold med de nye reglene. Klart, det finnes ingen garantier, men man må gi disse menneskene en sjanse, sier hun.

Ramskov Larsen er engasjert i «Foreningen av tolvte januar», som blant annet jobber for å fremme rettssikkerheten til disse menneskene, samt en human behandling av flyktninger og asylsøkere.

- Disse menneskene trenger rettsikkerhet. De trenger noen som kan sørge for at de får den hjelpen som de trenger. Kanskje hadde de ikke fått oppholdstillatelse med de nye reglene, men kanskje hadde de det. Det får vi kanskje aldri vite. Og i mellomtiden står to skolepulter tom på Sandnes skole, sier hun frustrert.


Se flere saker i Helgelendingen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere