*Nettavisen* Nyheter.

- Kapteinen feilvurderte

Foto: TV 2

Rederiet sier at kaptein Ray Kumar foretok en menneskelig feilvurdering da han sendte ut melding om at faren var over på «Fjord Champion».

06.03.05 20:42

Den indiske kapteinen varslet rett før midnatt fredag kveld at brannen var slukket og at det ikke lenger var behov for brannmannskaper.

Bare en halvtime senere kom kontrameldingen til Hovedredningssentralen: Brannen var totalt ute av kontroll.

- Menneskelig feilvurdering

- Da hadde man altså utløst co2-gassen i maskinrommet og man trodde man hadde kvelt brannen og så blusset det altså opp igjen. Vel, det var en menneskelig feilvurdering der og da, men det forandrer vel ikke sakens utfall, sier Karl L. Kvalheim til TV 2 Nyhetene.

Kvalheim er styreformann i bergensrederiet Champion Shipping og i dag kunne han gå ombord i havaristen og se hvordan brannen har herjet med tankeren de siste to døgnene.

Båten har en flenge i siden som lekker 150 tonn vann i timen. Styrehuset og mannskapslugarene er totalt utbrent.

- Jeg har ikke vært der mannskapet bor og i styrehuset. Der er det fullstendig utbrent og det er ikke sikkert å gå der. Nå er imidlertid brannen så godt som slukket, selv om det fortsatt ulmer, sier Kvalheim.

Sjøforklaringen vil slå fast om kapteinen kan klandres for å ikke ha skjønt alvoret i situasjonen og om han har fulgt alle prosedyrer.

Båten blir nå lenset og samtidig slept inn mot havn.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix/ Alf Ove Hansen

Det forlatte skipet lå og slo mot skjærene da Redningsskøyte 132 og «KV Eigun» klarte å slepe tankeren vekk fra steinene. Den totale katastrofen var ikke mange minuttene unna:

- Det var veldig kritisk da, båten lå med hele styrbordsiden inn mot holmene og den skulle ikke ligget lenge slik før vi hadde hull i båten og et totalhavari, sier skipssjef Terje Rødahl ombord i KV Eigun.

- Hjertet slår litt ekstra når vi ser hvor nære en stor, stor oljekatastrofe har vært her i den nydelige sørlandsskjærgården, sier Frederic Hauge i Bellona til TV 2.

Kaptein Ray Kumar uttalte seg til TV 2 på lørdag;

- Det var litt skremmende. Det varte i ni timer. Noen kjempet på en side mens andre kjempet på en annen side. Det var et stort problem, fordi brannen spredte seg svært raskt, sa kapteinen.

Og kapteinen rettet en takk til alle dem som bidro:

- Takk til alle nordmennene, til alle som hjalp oss. For at ingen kom til skade.

Tar inn 150 tonn vann i timen

Fartøyet blir søndag slept nord for Vassøy i Hundsøyfjorden.

En håndfull personer har søndag jobbet for å komme om bord i skipet.

- Disse har nå lykkes i å ta seg om bord, og i å plassere tre pumper om bord, forteller aksjonsleder og beredskapsdirektør i Kystverket, Tor Christian Sletner, til TV 2 Nettavisen.

Foreløpig har det ikke lekket ut noe olje fra skipet, men fartøyet tar inn 150 tonn vann i timen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.