*Nettavisen* Nyheter.

- Kaster bort folks penger

Bare i dag kostet næringsministerens investering i Aker Kværner like mye som kommune tapte i Terra-skandalen.

11.01.08 08:27

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

- Det er utilgivelig av staten å kjøpe oljeserviceaksjer som Aker Kværner fra Røkke når aksjen er på sin absolutte topp, sier analytiker Kjell Erik Eilertsen i Fearnley Fonds til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Aksjekursen i Aker Kværner var blodrød etter gårsdagens børsmassakre.

Massakre
Etter torsdagens kraftig nedgang på Oslo Børs har Dag Terje Andersens og statens investering i Kjell Inge Røkkes Aker Kværner gått på en supersmell.

- Statens tap i Aker Kværner er på 380 millioner kroner, som er 80 kroner per nordmann, bare i løpet av torsdagen, sier Eiliertsen.

Næringsminister Andersens kjøpte 33,1 millioner aksjer fra rekefiskeren Kjell Inge Røkke for 4,8 milliarder kroner. Det har blitt en kostbar affære med inngangspris per aksje var 145,60 kroner, og i dag prises aksjene til kun 134 kroner.

- Dette er det norske folks skattepenger som ministeren bruker når aksjen er på sin absolutte topp, sier Eilertsen.

Staten kjøpte 30 prosent av Aker Holding, som eier 40 prosent av Aker Kværner.

Terra-skandalen
En av de største skandalene i Norge den siste tiden har vært tapene meglerhuset Terra Securities har påført Nordlands-kommuene.

- Gårsdagens tap er like stort som tapene Nordlands-kommuene måtte ta i Terra-saken. Det er utrolig at næringsminister Dag Terje Andersen kan spille bingo med det norske folks penger, sier Eilertsen til NA24.

Milliardtap
Da staten kjøpte aksjene nærmest skrøt de av at det ikke ble brukt noen form for rådgivere i prosessen.

- Jeg tror nedturen fortsetter i den aksjen og det kan fort gå ned 20 kroner til, sier han, og legger til at da snakker vi om et tap for staten på over en milliard kroner.

Torsdagens tap er på 380 millioner kroner, og med 33,1 aksjer ganger med 20 kroner blir det totalt 1.046 millioner kroner.

Langsiktig
- Vårt poeng med eierskapet er langsiktig. Ikke kortsiktige spekulasjoner i aksjekursutvikling. Pengene er ikke tapt, på samme måte som pengene heller ikke var vunnet da kursen tidligere i høst lå opp imot 1 milliard over det staten betalte for aksjene, sier næringsminister Dag Terje Andersen til NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.