RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kebabsjapper finansierer terror

Sist oppdatert:
Den lokale kiosken eller kebabsjappa kan være skalkeskjul for kriminell virksomhet som finansierer terror i utlandet, mener politiet i Oslo. Hysj-politiet er ikke like sikre.

I to år har en ekspertgruppe i etterretningsseksjonen i Oslo politidistrikt kartlagt de kriminelle miljøene i Norge for å se om pengestrømmer til utlandet havner hos terrororganisasjoner. Politiet har imidlertid ikke klart å følge noen av transaksjonene helt fram, skriver Aftenposten.

Likevel knyttes 25 navngitte kurdere til flere ulike nettverk som skal stå bak pengeoverføringer fra kriminell virksomhet i Norge til PKK og andre kurdiske grupper.

PST skeptisk
Trond Egil With, assisterende sjef i Politiets sikkerhetstjeneste er "noe skeptisk til konklusjonen" som han mener kan være bygd på et tynt informasjonsgrunnlag.

– PST kan ikke stå inne for de vurderingene som er gjort eller slutninger som er trukket. Vi har ikke deltatt i utarbelsen av rapporten, sier With til Dagbladet.

Han opplyser videre at PST nå går gjennom rapporten og varsler at de vil informere Oslo politidistrikt om PST syn på saken "innen kort tid".

Flere av personene som er i politiets søkelys er tidligere dømt for alvorlig kriminalitet og driver i dag store og små serveringssteder i Oslo eller andre steder i landet. De fleste som skal stå bak denne virksomheten av disse har lovlig opphold i Norge. Flere er også av dem er norske statsborgere.

"Sannsynlig"
Politietterforskerne i Oslo har analysert det man mener er seks kriminelle nettverk, et kurdisk, et irakisk (arabisk), et islamistisk, et iransk (mujahedin), et somalisk, og et etnisk albansk.

I rapporten karakteriserer politiet det som "sannsynlig" at det kurdiske og det islamistiske nettverket er med på terrorfinansiering. Det islamistiske nettverket omfatter personer fra Afghanistan, Syria, Pakistan, Iran og Algerie. Disse gruppene mistenkes for å sende penger til Taliban, al-Qaida, ekstreme islamistiske grupper og jihad-nettverk.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere