*Nettavisen* Nyheter.

- Keiko brukt som pengeinnsamler

Forsker Olga Fernandez-Flygare ved UCLA kritiserer Keiko-stiftelsen for hvordan de behandlet hvalen og brukte ham som pengeinnsamler.

07.01.04 13:05

Forskeren ved det prestisjetunge universitetet i Los Angeles i California har fulgt spekkhoggerens kamp for frihet siden han forlot akvarieparken i Mexico i 1994. Hun har aldri sett Keiko selv. Torsdag deltar hun i siste kapittel i Keikos liv når han minnes i Taknesbukta i Halsa kommune.

Forskeren har alltid ment at det aldri var håp om at Keiko skulle klare å bli fri, fordi han hele livet hadde levd i fangenskap og hatt mennesker som sine nærmeste venner. Hun mener at The Humane Society (den amerikanske dyrebeskyttelsen) og Free Willy-Keiko Foundation har vært arrogante fordi de for enhver pris har forsøkt å skjerme Keiko for mennesker.

- De har nektet å innse at Keiko aldri ville kunne leve som en spekkhogger født i naturen. For dem er det en umulig tanke at prosjektet kunne mislykkes, sier Fernandez-Flygare til Adresseavisen.

Hun mener Keiko ble brukt til å samle inn penger, og at prosjektet med å føre ham tilbake til naturen ikke kunne stoppes fordi pengestrømmen da ville stoppe opp. Derfor ble han liggende alene og ensom uten kontakt med mennesker. Noe han selv gjerne ville.

- Det var helt klart at han søkte menneskelig kontakt, sier hun. Forskeren spurte The Human Society flere ganger om det ikke var bedre å la spekkhoggeren få hilse på mennesker fremfor å ”tvinge” den til å bli fri. Da hun aldri fikk svar, meldte hun seg ut av den amerikanske dyrebeskyttelsen.

Fernandez-Flygare tror likevel Keiko døde langt lykkeligere enn da han var i fangenskap. Torsdag klokken 12 er det minnestund ved Taknesbukta der Keiko er gravlagt.

Keiko døde 12. desember av lungebetennelse. Han ble 27 år gammel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag