RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kioskkjedene ødelegger Oslo

Sist oppdatert:
Dette kartet viser at det nå er over 100 kjedekiosker i Oslo sentrum.

(iOslo.no) Erling Fossen mener byen dør. Flere enn 100 Deli de Luca-, 7-Eleven- og Narvesen-kiosker finnes nå innenfor Ring 2 i Oslo.

Dette kartet forteller historien om hvordan Oslos gateliv er i ferd med å dø ut, mener urbanisten Fossen. Om du er lei av å se en kjedekiosk på annethvert gatehjørne gjennom byen er du ikke alene.

Si din mening lenger nede i saken!

- Det ødelegger jo byen, det ensretter livet på gateplan. Det som bestemmer om du har et gateliv eller ikke er primært hva som skjer på fortauene og i førsteetasjene. Hvis du får mange kiosker med kjedemakt, som fortrenger andre tilbud, da står gatelivet i fare, sier Fossen til iOslo.no.

Han er leder av Oslo byaksjon, et politisk parti som utelukkende jobber for Oslo bys ve og vel.

- Bylivet dør
- I et større perspektiv ser du at det som får bysentra til å overleve er den spesialiserte handelen. Utenfor byen er det kjøpesentra som suger til seg trafikken, og får du ikke mer spesialisert handel i byen, dør bylivet, sier han.

Det store problemet er at kjedene oftest har langt mer å legge i potten for husleie enn gründerbedriftene, slik at de drar opp markedsprisen i området. Da forsvinner de små og familiebedriftene, og kjedene legger stadig beslag på kvadratmetre.

De rundt 100 kioskene innenfor Ring 2 er jevnt fordelt mellom Narvesen, 7-Eleven og Deli de Luca.

- Folk vil ha pai når det passer dem
Minstemann av de tre kjedene er Deli de Luca. Daglig leder Adriano Capoferro vil ikke gå med på at hans storkiosker bidrar til ensretting.

- Folk på Grünerløkka er i stor grad enslige eller par. Folk som ikke vil stå hjemme en time og lage brun saus, og som ønsker andre løsninger på mat. Våre kunder ønsker å kjøpe calzone, pai og juice når det passer dem, og vi er enormt innovative på drikke, snacks, og andre matvarer, sier Capoferro til iOslo.no.

Han mener det er feil å trekke inn hans kjede sammen med 7-Eleven og Narvesen.

- Deli de Luca er i stor grad en nærbutikk, mer en matbutikk enn en kiosk, sier han.

Reitan servicehandel, som ansvarer for Narvesen og 7-Eleven har ikke svart på iOslo.nos henvendelser.

Kartet er utarbeidet fra kjedenes egne opplysninger og oppslag i telefonkatalogen og er derfor ikke fullstendig.


View Larger Map

Hva synes du? Dreper kjedekioskene Oslo sentrum - eller er det bare flott? Hvor mange storkiosker har du i ditt nærområde?

Les flere nyheter på iOslo.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere