RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kirken bør gå i tenkeboksen

Selv ikke norske prester tror lenger på evig pine...
Selv ikke norske prester tror lenger på evig pine... Foto: Menighetens hjemmeside
Sist oppdatert:
Tusen flere meldte seg ut av Kirken i fjor sammenlignet med året før. – Kirken bør gå i tenkeboksen og ikke bli der for lenge, sier Kirkerådet.

Nesten 4.500 personer meldte seg ut av Kirken i fjor. Det er en økning på nesten 25 prosent, eller 1000 flere enn i 2003.

- Kirken bør gå i tenkeboksen og ikke bli der alt for lenge, men tenke «hva gjør vi nå?», sier Kirkerådets direktør Erling Pettersen til Kanal24.

- Homosaken har skylden
Han mener homosaken og bispestriden er forklaringen på at flere velger å melde seg ut.

- Vi har hatt en del kirkelige stridssaker i forbindelse med homofili og bispenominasjonen. Men foreløpig er det for lite erfaringsmateriale til å si om dette blir en tendens, sier Erling Pettersen.

Selv om 4.500 forlot Kirken, steg medlemstallet totalt. Årsaken er at flere ble døpt og færre medlemmer døde i fjor, forklarer Kirken i en pressemelding onsdag.

Flere melder seg ut
Siden 1950 har 241.847 personer meldt seg ut av Kirken.

Toppåret for utmeldinger var 1978, da en flodbølge av medlemmer, hele 11.755 personer, valgte å si farvel til Den norske kirke. I 2003 var det til sammenligning bare 3.601 utmeldelser.

I fjor snudde imidlertid trenden og 1000 flere enn året før meldte seg ut.

Kirken har ingen offisiell forklaring på økningen i antallet utmeldinger. Derimot undrer Kirkerådet seg over at ikke frafallet er større.

- Det er bemerkelsesverdig at kirkekritikk og stridssaker i så liten grad synes å påvirke medlemsoppslutningen om Den norske kirke, sier seniorrådgiver Per Tanggaard i Kirkerådet i pressemeldingen.

Passivt forhold
Mange av kirkens medlemmer har et passivt forhold til gudshuset og går sjelden til gudstjeneste. De fleste går bare i kirken ved de store overgangsriter i livet og ved spesielle høytider.

Seniorrådgiver Tanggaard mener Kirkens utfordring er «å hjelpe menneskene til å bevege seg lengre inn i troens landskap».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere