*Nettavisen* Nyheter.

- Kjøp handsfree til barnet ditt

Ingen vet hva et liv med mobilstråling vil gjøre med dagens tiåringer, advarer kreftforsker.

27.09.07 19:47

(iOslo.no) Det er fortsatt stor usikkerhet knyttet til om mobilbruk er skadelig. Forsker og biolog Lars Klæboe ved Kreftregisteret i Oslo maner likevel til forsiktighet når det gjelder barn.

- Ikke fordi vi vet at det er skadelig, men fordi vi vet for lite. Mange av dagens 10-åringer blir 100 år og skal utsettes for denne strålingen i 60-70 år til. Handsfree til barn er viktig, sier han.

Usikkerhet
Det er fortsatt stor usikkerhet rundt mobilbruk og en eventuell kreftfare. Og faktisk har man også sett indikasjoner på det motsatte.

- I forskningen som inngår i min doktorgrad om emnet går det fram at mobilbruk fører til nedsatt risiko for kreft. Det er et resultat som også går igjen i en rekke studier om emnet gjort i forskjellige land, forteller

Men selv om han er en av Norges største kapasiteter på elektromagnetisk stråling og kreft, tror ikke Klæboe han har funnet mirakelkuren mot hjernesvulster.

- Resultatene er feil, sier han.

- Men du har utført forskningen?

- Det dette viser er hvor store metodeproblemer som finnes når det skal forskes på forholdet mellom elektromagnetisk stråling og kreft, sier han.

Ny stor artikkel
Om kort tid kommer det ut en større artikkel fra Verdens helseorganisasjons kreftforskningssenter i Frankrike. De har sett spesielt på hva langvarig bruk av mobiltelefon, det vil si over ti år, kan føre til.

- Det finnes ingen dokumentasjon i dag som entydig slår fast at mobilbruk er farlig. En del studier viser riktig nok en noe økt forekomst av svulst på hørselsnerven ved mobilbruk over ti år, sier han.

I artikkelen samles forskningen fra forskjellige land. Dermed får forskerne en større base av personer å trekke slutninger fra.

- Vi hadde så få personer som hadde brukt mobil i over ti år i vår forskning at vi måtte ta med alle som hadde brukt mobil i over seks år for å få en representativt stor nok gruppe, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: privat

Ikke farlig
- Er det farlig å snakke i mobil eller å oppholde seg i rom med trådløse nettverk?

- Vi finner ingen entydige svar på det. Det vi er sikre på er at det ikke er farlig om vi bruker det med forsiktighet. For eksempel at mobilen ligger på et bord og ikke på kroppen, og at vi snakker gjennom et handsfreesett, sier han.

Trådløse nettvert derimot, mener han er ufarlige.

- Trådløse nett er så mye svakere at de lite sannsynlig kan ha noen effekt. Det eneste vi advarer mot er å ha pc'en i fanget. Men det har med fertilitet (forplantningsdyktighet, journ. anm) å gjøre. Vi ønsker også at routerne plasseres i god avstand fra barnesenger, råder han.

Neste generasjons tobakksrøyk?
- Hva med dommedagsprofetene som vil ha det til at trådløse nett og mobiler er neste generasjons asbest og tobakksrøyk?

- Alle leser de samme studiene og tolker dem forskjellig. En del miljøer har tatt på seg jobben som varslere. Når det gjelder asbest og tobakksrøyk fikk de rett, men i en rekke andre saker, som konserveringsmiddel i mat, tok de feil. I hvert fall har debatten stilnet. Det er viktig at de er her, men som biolog må jeg holde meg til den forskningen som finnes, sier han.

- Hvorfor er det mindre skadelig å snakke i trådløs bluetooth enn direkte i telefonen?

- Telefonen sender signalet flere kilometer. Bluetooth har kun en rekkevidde på ti meter. Det betyr at energien som sendes ut er minimal, sier han.

Beskytter mot kreft?
- Hvordan forklarer du resultater som viser at det blir mindre kreft med mobilbruk?

- Det er rett og slett så mange feilkilder at dette kan fremkomme. Det hadde jo vært morsomt om vi kunne kommet fram til at strålingen stimulerer celler til å bli mer motstandskraftig, men det er et blindspor, sier han

Klæboe opplyser at man allerede i utvelgelsen av personer i undersøkelsene har en feilkilde.

- Det viser seg at mange av dem som ikke bruker mobil ikke er interessert i å være med på undersøkelser. Det er en feilkilde. Vi vet også at de som snakker mye i telefon på et sted med god dekning kan få mindre stråling enn de som snakker lite på et sted med dårlig dekning. Jo dårligere dekning, jo mer stråler telefonen for å få signalet fram. Befinner du deg i et betongbygg eller i grisgrendte strøk er du mer utsatt, men det er det vanskelig å måle, mener han.

Uetterrettelig
I tillegg mener han personene som er med i slike undersøker heller ikke er helt etterrettelige.

- Sjekker vi hvilken side av hodet de snakker i mobilen på, får vi det naturlige resultatet at risikoen for svulst går opp på den siden du snakker i telefonen. Men den går ned på den siden du ikke snakker. Det gjør den selvsagt ikke, resultatet skulle vært identisk med den forventede normalen på den andre siden. Det må bety at folk husker selektivt og ønsker å knytte en grunn til at kreften kom og svært ofte er det mobilbruken man peker på, sier han.

Les flere nyheter på iOslo.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.