RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kjører stort på ulovlige drosjeløyver

Sist oppdatert:
En drosjeeier i Bergen leier seg løyver på ulovlig vis.

(iBergen.no) En løyvehaver i Bergen har leid seg mellom 12 og 15 løyver fra andre sjåfører som ikke kjører på sine løyver. Mannen antas å ha tjent store penger på å drifte alle løyvene.

De som leier ut løyvene sine antas å ha fulltidsjobber utenom. Dermed driver de i strid med regelverket. Å ha fulltidsjobb i tillegg til drosjeløyve er grovt brudd på yrkestransportloven. Dette har irritert sjåførene som står i løyvekø ganske kraftig.

- Samferdselsetaten har kjent til dette veldig lenge, men ikke gjort noe med det, sier en kilde i taxi-miljøet til iBergen.no.

Flere andre kilder som iBergen.no har vært i kontakt med, er kraftig lei av at det ikke er blitt tatt tak i denne saken. Per i dag står nemlig 70 kvalifiserte sjåfører i venteliste på løyve.

- Snakk om én og samme person
Påstanden bekreftes lang på vei av samferdselssjef i Hordaland fylkeskommune, Magnus Vestreim.

- Vi har kjent til denne saken en stund. Vi har gjort noe med det og har tilskrevet de løyvehaverne som vi har fått opplysninger på at ikke drifter sine egne løyver og at de leier dem ut. Dette gjelder 4-5 drosjeeiere, sier Vestreim til iBergen.no.

- Er det riktig at de tilfellene dere kjenner til dreier seg om én og samme person som drifter løyvene?

- Etter de opplysningen vi har så er det det, bekrefter han.

Løyvene blir inndratt
Drosjeeierne som har leid ut sine løyver og hatt en full jobb ved siden av, risikerer nå å få sine løyver inndratt. Trolig blir det satt fart på prosessen etter at media tok kontakt.

Løyveinndragning risikerer også sjåføren som har kjørt på de leide løyvene med egne biler og egne sjåfører.

- Det er helt klart ulovlig å overta eller drifte et annet løyve uten samtykke fra samferdselsetaten, poengterer Vestreim.

Påstanden blir underbygget av Yrkestransportloven kap 6, paragraf 28: «Ein løyvehavar kan ikkje overlate løyvet sitt til andre utan samtykke frå løyvestyresmakta»

Ordknapp løyveleier
Drosjeeieren som drifter de 12-15 løyvene, er ordknapp da iBergen.no tar kontakt.

- Da vet du mer enn meg. Jeg har bare ett løyve og kjører på det. Snakk med direktøren i Bergen Taxi, sier løyvehaveren til iBergen.no.

Styreformann i Bergen Taxi innrømmer at de har vært kjent med situasjonen i en lang stund og at det har ført til en viss uro i selskapet. Men han har litt vanskelig for å begi seg inn på lover og regler.

- Det er et godt spørsmål om det har vært lovstridig å kjøre på andre sine løyver. Han mener han er innenfor lover og regler, sier Arve Halvorsen til iBergen.no. Halvorsen legger til at det ikke foreligger noen bestyrerordning på den omtalte sjåføren. Det vil si at han ikke kjører på løyver til andre løyvehavere som har fått dispensasjon til å lei dem ut.

Vil rydde opp
- Hva mener Bergen Taxi er lov og rett i denne saken?

- Vi forstår regelverket slik at den som har løyvet skal stå ansvarlig for driften av løyvet. Min tolkning er at han også har den økonomiske risikoen. Om det er lovstridig må du nesten ringe samferdselskontoret om.

- Men hva sier dere om en kommer med en slik henvendelse?

- Vi gjør oppmerksom på forskriftene og gjør oppmerksom på om det er noe tvil må de kontakte samferdselskontoret.

- Men er det ikke uheldig for Bergen Taxi å ha visst om dette over lengre tid og ikke gjort noe med det?

- Fylkeskommunen har vært klar over denne saken siden 2003 og det er bare de som kan kreve dokumenter i saken. Vi kan ikke kontrollere noe. Vi hadde sett det som en fordel og fått på det rene hva som foregår. Vi vil at våre sjåfører skal holde seg på rett side av regelverket og være aktiv i driften, sier Halvorsen.

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere