RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Klimaet vår største utfordring

Sist oppdatert:
Kristin Halvorsen fokuserte på klimatiltak i finanstalen.

Fredag klokken 10.00 ble statsbudsjettet for 2008 lagt frem. Under sin finanstale sa finansminister Kristin Halvorsen at global oppvarming er regjeringens største utfordring.

TV 2 Sumo: Se hele talen her

- Vår tids største utfordring er å bekjempe menneskeskapt klimaforandring, og folk er vår viktigste formue, sa Kristin Halvorsen.

Øker miljøavgifter
Finansminister sa regjeringen vil øke miljøavgifter, slik at de kan minske andre avgifter.

- Vi vil satse på fornybar energi, bygge ut tog, kjøpe klimakvoter og gjennomføre klimatiltak i andre land, sa Halvorsen.

Regjeringen har fått hard kritikk for sin klimapolitikk, men finansministeren understreket at bevilgningene til Miljødepartementet kun er en del av regjeringens miljøsatsing.

- Det er godt budsjett for Miljødepartementet, men det er ikke alt. Vår tids utfordring er å få tankegangen inn på alle departementenes budsjett. Vårt mål er å få økonomi og økologi tett vevd sammen.

Arbeidskraft viktigst
I finanstalen understreket Halvorsen at arbeidskraft er Norges viktigste ressurs.

- Vi må sikre at alle som kan jobbe, får jobbe. Derfor må vi ha en kommuneøkonomi som gjør det mulig, sa Halvorsen.

- Fellesskap og solidaritet er verdier i seg selv, men det er også viktig for å løse globale utfordringer. Derfor må rike betale mer, mens vanlige får mer penger, sa finansministeren.

- Ingenting er så skjevt fordelt som formue. Å fjerne formuesskatten, slik som opposisjonen vil, vil gi Norges 100 rikeste sju millioner i skattelette hvert år. Det er dårlig fordelingspolitikk. Vi foreslår å fjerne aksjerabatten. De med store formuer, skal ikke få mindre skatt enn de med bankinnskudd, sa Halvorsen.

- Et skritt mot Soria Moria
Halvorsen fremholdt at neste års statsbudsjett er neste skritt mot å oppfylle Soria Moria-erklæringen. Vi må 30 år tilbake i tid får å se en lignende økonomisk vekst som den vi ser i dag, sa finansministeren.

- Vi må balansere ønsket om å løse oppgaver i dag, mot å løse forpliktelser i fremtiden. Det er viktig at de gode tidene ikke undergraves av økte kostnader, sa Halvorsen.

- En unormalt lav rente er ikke det beste over tid. Dersom vi skulle innrette oss etter lavest mulig rente, måtte vi kuttet mange milliarder i velferdsordninger.

Regjeringen vil også satse hardt på helsetilbudet til de unge.

- Vi må bygge ut behandlingskapasitet og kutte køene. Kortere ventetid for barn og unge er en prioritet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere