*Nettavisen* Nyheter.

- Klokt å vente

Helseminister Sylvia Brustad vil ikke overprøve legenes beslutning i forbindelse med Kristina-saken. Hun synes det er klokt av Helse Vest å vente på rettens avgjørelse.

19.01.06 19:00

- Jeg er ingen medisiner og jeg har ingen myndighet til å overprøver legene i denne saken. Det er legene som kjenner pasienten og pasientens situasjon. Og det er de som til syvende og sist må ta beslutningen i dialog med de pårørende, sier statsråd Sylvia Brustad til TV 2 Nettavisen.

Helseministeren ble orientert om Kristina-saken via sine medarbeidere i departementet torsdag. De hadde igjen hatt direktekontakt med ledelsen ved Haukeland universitessykehus.

Ikke instruert
Helseministeren sier hun ikke på noe måte har instruert Helse Vest om at de skulle omgjøre sin beslutning om å koble fra pustemaskinen til Kristina.

- Det er en beslutning de har truffet på egen hånd, etter at lagmannsretten hadde besluttet at de ville vurdere saken. Det var en klok beslutning, sier hun.

Helse Bergen holder fast ved at sykehuset har lovet at de opprettholder behandlingen som før inntil en avklaring kommer.

- Blir rørt
Brustad sier saken rører henne.

- Dette er en vanskelig sak . Alle skjønner jo at dette er blant de verste situasjoner pårørende kommer borti. Jeg har stor medfølelse med faren og den nærmeste familie i denne saken, sier hun.

Haukeland universitetssykehus og faren har ulik oppfatning av hvordan situasjonen er for Kristina. Hvordan bør de håndtere dette?

-Hvis det er stort sprik i dialogen, så må Helse Vest ta tak i dette og forsøke å klare opp i situasjonen, sier Brustad.

Ikke endre loven

Helseministeren mener at pasientrettighetsloven i dag ivaretar de pårørende på en god måte.

- Loven sier klart at helsepersonellet skal ha en dialog med de pårørende, at de pårørende skal bli hørt. Men at beslutningen er det sykehuset som til slutt skal ta, etter å ha innhentet eksterne vurderinger, sier hun.

I denne saken har Helse Bergen fått hjelp av eksperter fra Ullevål universitetssykehus, Rikshospitalet. Fylkeslegen i Helse Vest har også vært inne i saken. Alle har konkludert med at det er best at den livsforlengende behandlingen bør avsluttes.

Helseministeren er likevel åpen for endringer dersom en mener at det kan være bedre i slike saker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag