*Nettavisen* Nyheter.

- Kongen fremmet røyking

Foto: (Scanpix)

Bilder som dette var med på å normalisere røyking på 90-tallet, mener forsker.

06.01.07 18:00

- Når unge mennesker ser bilder av Kongen som røyker, er det klart at dette er med på å normalisere deres oppfatning av røyking, sier overlege og førsteamanuensis ved Institutt for samfunnsmedisin ved Universitetet i Tromsø, Maja-Lisa Løchen til Nettavisen.

Hun står bak en omfattende undersøkelser av norske mediers fremstilling av røykende kjendiser på 1990-tallet. Et innlegg om undersøkelsen ligger på Tidsskriftet for Den norske lægeforening sine nettsider.

Tallmaterialet ble samlet inn i løpet av tre måneder i 1998-99, men undersøkelsen blir publisert for første gang i disse dager.

- Dette var før Kongen sluttet å røyke, og det var bilder av nettopp ham og Mette-Marit med en røyk i hånda som gikk igjen mest blant røykekjendisene, sier Løchen.

Nettavisen kontaktet Slottet i forbindelse med undersøkelsen.

- Vi ønsker ikke å kommentere dette, sier informasjonsrådgiver Sven Gj. Gjeruldsen ved Slottet til Nettavisen.

Få advarsler mot røyking
Materialet ble samlet inn fra sju aviser og 19 ukeblader. Det viste seg at det var en overvekt av stoff som kunne være med på å fremme røyking.

Overlege Maja-Lisa Løchen skriver i tidsskriftet at «Alle redaktørene for ukeblader beregnet på menn og de fleste avisredaktørene syntes det var helt i orden å vise både indirekte tobakksreklame og bilder med røykende personer. Av totalt 610 elementer med bilder og/eller tekst som var relatert til røyking og tobakk, var stoff som kunne virke fremmende på røyking hyppigere (71 %) enn stoff som advarte mot røyking (29 %). Store oppslag på minst en side om tobakk og helseskader fantes i seks av sju aviser og i tre av 19 ukeblader, men ikke i ukeblader beregnet på unge kvinner.»

Bondevik med sigar
Et bilde som har brent seg fast hos overlegen, er det kjente bildet av Kjell Magne Bondevik med sigaren i munnen.

- Bilde av en statsminister med sigar er ikke bra. Det er med på å si at det er greit å røyke litt av og til. I dag vet vi at Sosial- og helsedirektoratet advarer sterkt mot denne formen for perioderøyking, sier Løchen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Bedre signaler
Hun sier kongefamilien tidligere har vært dårlige forbilder når det gjelder røyking, men at de nå er blitt mye bedre.

- Nå har jo Kongen sluttet å røyke, og at Mette-Marit sluttet å røyke da hun var gravid hadde en god signaleffekt, og det kom veldig godt frem i media. Har kongehuset sunne vaner, er det bra for folket, sier Løchen.

Indirekte tobaksreklame
Undersøkelsen viser også at en rekke sportskjendiser den gang var blant røykerne.

- Alle alpinistene og motorsportfolka som var aktive den gangen var jo alltid avbildet med indirekte tobakksreklame på nærmest alle bilder som ble publisert, sier Løchen.

Også norske underholdningskjendiser dominerte røykebildet.

I rekken av kjendiser var både Silje Stang, Anne Kath Hærland, Elisabeth Andreassen og forfatteren Ingvar Ambjørnsen.

Løchen har tanker om å gjennomføre en lignende undersøkelse i dag, men forskning er dyrt.

- Uten at jeg vet det sikkert, så vil jeg anta at bildet ville vært et ganske annet i dag. Fokuset på helseskadene ved røyking har jo vært ganske stort i tiden etter at denne undersøkelsen ble foretatt, men forskning koster penger, og foreløpig er det usikkert om det blir noe av, sier Løchen.

Hva tror du? Lar folk seg påvirke av kjente folk som røyker?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.