*Nettavisen* Nyheter.

- Krekar bak massedrap

Utlendingsforvaltningens landrådgiver Sidsel Wiborg påsto i retten av mulla Krekars gruppe skal ha skåret strupen over på 43 fanger i Nord-Irak. Hun kom også med flere andre grove anklager som ikke er mulig å dokumentere.

14.06.05 09:28

OSLO TINGRETT (TV 2 Nettavisen): Flere av anklagene Wiborg framsatte, viser seg å bygge på rykter.

Det var etter en reise til Nord-Irak i september 2003 at Wiborg mente å kunne si at Krekars gruppe hadde skåret halsen over på 43 fanger i et fengsel i Biyarra i Nord-Irak, rett før amerikanerne kom i mars 2003.

Wiborg jobber for Utlendingsforvaltningens fagenhet for landinformasjon. Enheten fungerer som landrådgivere for flere statlige etater, blant andre UDI.

Wiborg framsatte også flere andre grove anklager mot mullaen:

- Terror-topp medlem av Ansar

HTML EMBED

Krekar skal ha visst om og tillatt den kjente terroristen Abu Musab Al-Zarqawi å oppholde seg i området til Ansar al-Islam i Nord-Irak.

HTML EMBED

Al- Zarqawi skal ha vært med i Ansar al-Islam på samme tid som Krekar var leder for gruppen. Krekar skal ha ledet Ansar al-Islam fram til sommeren 2003 - altså etter at første del av krigen var over.

HTML EMBED

Krekars gruppe skal ha stått bak nedslaktingen av 43 fanger, rett før de flyktet fra området i mars 2003.

- Disse påstandene bygger jeg på en rekke kilder, sa Wiborg uten at hun i detalj redegjorde for hvilke kilder som hadde sagt hva.

Til TV 2 Nettavisen sier hun at hun har innhentet opplysningene om Al-Zarqawis opphold i Krekars område fra flere amerikanske aviser, samt fra en rekke uformelle samtaler med representanter for PUK og KDP i Nord-Irak, samt høytstående journalister i lokale aviser.

Erkefiende som hovedkilde
- Mange av dem jeg snakket med, var sikre på at Al-Zarqawi hadde vært i Ansar al-Islams område våren og forsommeren 2002, mens Krekar fremdeles var leder, sier Wiborg til TV 2 Nettavisen.

Wiborg understreket i retten at et stort antall kilder bekreftet overfor henne at Krekar var leder av Ansar al-Islam så sent som sommeren 2003.

Også her henviste hun til kilder med tilknytning til PUK, eller åpne kilder i amerikanske aviser.

Under rundturen i området som var under kontroll av den militante gruppen til Krekar fra september 2001 til mars 2003, var Sikkerhetssjefen fra PUK i Suleimaniya, Hassan Jalal Sarkawt med. PUK har hele tiden vært Ansar al-Islams politiske erkefiende i Nord-Irak.

- Er du sikker på at kildene dine snakket fritt?

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det kan jeg ikke si med sikkerhet. Så jeg har måttet vurdere hvor troverdige kildene er. At vi fikk treffe sikkerhetssjefen i PUK var veldig bra. Han er jo en primærkilde, sier Wiborg til TV 2 Nettavisen.

Manglende kildekritikk?
Det var også kildekritikk som ble sentralt i advokat Brynjar Melings spørsmål til Wiborg.

- Hvordan bedømte du kildenes troverdighet? ville Krekars advokat vite.

- Det kommer an på. Kildekritikk er noe man opparbeider seg gjennom relativt lang erfaring. (¿) Jeg vet at mange kan ha en egen agenda og har ønske av å fremstille saken i et bestemt lys og på en bestemt måte. Det må jeg ta høyde for, sa Wiborg.

- Og hva med avisoppslag i amerikanske aviser?

- Jeg vet ikke helt hva jeg skal si til det. Jeg vurderer alltid kildens utgangspunkt. En amerikansk avis er en amerikansk avis, men det betyr ikke at de ikke kan gjøre et godt arbeid likevel. En landrådgiver arbeider med å lese og sammenligne de ulike kildene, sa Wiborg.

Dersom retten velger å legge Wiborgs vitnemål til grunn for at Krekar har hjulpet Al-Zarqawi i Nord-Irak, vil det være med på å bygge opp under at Krekars tilknytning til terrorister.

- Etter å ha sett landskapet i enklaven og hørt hvilke fjelltopper Ansar Al-Islam kontrollerte, var det helt tydelig at ingen kunne slippe inn eller ut av området uten at Krekars organisasjon ga tillatelse, sa Wiborg i retten.

Nye påstander
Påstandene om at Krekars gruppe sto bak nedslaktingen av 43 fanger mars 2003 bygger UDI alene på opplysninger gitt av PUK og organisasjonens sikkerhetssjef. Hun opplyste i retten at hun aldri fikk se bilder eller annet som bekreftet dette.

Opplysninger om at al-Zarqawi skal være med i Krekars gruppe har ikke før vært kjent. Verken PUK eller amerikansk etterretning har hevdet dette tidligere.

UDIs opplysninger om at Krekar ledet Ansar al-Islam fram til sommeren 2003, altså nesten ett år etter at han ble arrestert i Nederland, kan heller ikke dokumenteres. Men påstandene er flere ganger tidligere fremsatt av både amerikansk etterretning og PUK.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.