RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Krekar kan utføre terror

Sist oppdatert:
Norske myndigheter tror at mulla Krekar selv kan lede, planlegge og eventuelt selv utføre terroraksjoner mot Norge.

OSLO TINGRETT (TV 2 Nettavisen): Under rettssaken torsdag leste Krekars advokat Brynjar Meling opp flere av punktene fra utvisningsvedtaket fra Utlendingsnemnda (UNE). Her kan du se advokat Brynjar Melings innlegg i retten (gratis video).

I et av punktene, punkt 2.8, står det at Ansar al-Islam skal ha hatt en strategi som innbefattet selvmordsaksjoner og at Krekar som leder oppfordret, rekrutterte og trente selvmordsbombere - og at han ga godkjennelse til selvmordsaksjonene.

- Vi bestrider denne fremstillingen. Dette er sentrale ting ved utvisningsvedtaket, og dette vil Krekar bruke mye tid på i sin forklaring, sa Meling i retten.

Han sa at Krekar selv sier at han ikke lenger er leder i Ansar al-Islam.

UNE-vedtaket viser til en artikkel i en italiensk avis der Krekar skal ha uttalt seg om Ansar al-Islam etter at gruppen ble angrepet og ødelagt av de allierte styrker og kurdiske styrker i Nord-Irak i 2003. Krekar bruker ord som «vi».

Meling sa likevel at dette ikke beviser at Krekar har en posisjon i Ansar al-Islam, men tvert imot at han skiller mellom seg selv og ledelsen i Ansar al-Islam.

- Sympatisører i Norge
I punkt 2.9 i utvisningsvedtaket står det at Ansar al-Islam skal ha skiftet fokus til Europa, og at personer har uttalt til norske myndigheter at Krekar har opp mot flere hundre sympatisører i Norge.

Norske myndigheter skal ha sett at Khalid, bror til Krekar, har fått telefon fra personer rundt terrorlederen Abu Musab al Zarkawi. Zarkawi er en av toppene i al-Qaida og er karakterisert som Osama bin-Ladens arveprins.

I forhold til Krekars sympatisører i Norge sier Meling:

- Jeg må i denne forbindelse gå inn på PUK og deres forhold til Krekar og Ansar al-Islam, sa Meling i retten torsdag.

Det er fra tidligere kjent at PUK-medlemmer har gitt mye informasjon om Krekar til norske myndigheter. Problemet er at PUK er den politiske og militære motstanderen til Ansar al-Islam i Nord-Irak.

PUK var sentrale da Ansar al-Islam ble knust av allierte styrker under Irak-krigen.

- Norge som frihavn
Et annet sentralt punkt fra UNE-vedtaket, er punkt 2.13. Her står det at norske myndigheter ikke utelukker at Krekar selv, eller noen av hans tilhengere på hans initiativ, kan utføre terroraksjoner i Norge.

I tillegg mener myndighetene at det er viktig at Norge ikke blir en frihavn for terrorister. Myndighetene mener at Krekar bruker Norge som en trygghavn mens han samtidig er aktiv som leder for en terrorist-organisasjon.

Krekar har sagt følgende om dette tidligere:

«Jeg vil ikke at Norge skal følge USA, fordi da vil landet lide senere», har Krekar tidligere uttalt til NRK Brennpunkt.

«Blir overenskomsten brutt, er det noe helt annet. Man må forstå dette», har han sagt til Dokument 2 på TV 2.

Advokat Brynjar Meling sa i Oslo tingrett at mulla Krekar ikke kjenner seg igjen i uttalelsene han selv skal ha kommet med.

- Krekar kjenner ikke igjen sitatene når de blir oversatt tilbake til arabisk. Her er det snakk om tolkningsspørsmål og misforståelser, sa Meling.

- Krekar trenger beskyttelse
Advokat Brynjar Meling mener at Krekar i dag har et stort beskyttelsesbehov.

- Han påberoper seg et beskyttelsesbehov både i forhold til PDK og PUK og i Nord-Irak og i forhold til det nye regimet i Nord-Irak. Krekar vil komme tilbake til det i sin forklaring, sa Meling.

Meling viser til at statsministeren i det nye irakiske regimet er tidligere PUK-leder

- Det er ikke beroligende for Krekar at Ibrahim al-Jaafari blir statsminister. Dette er PUKs leder gjennom hele perioden som Krekar var leder i Nord-Irak, sa Meling.

Meling mener derfor at det ikke vil være trygt for Krekar å sendes tilbake til Irak.

Reiste til Nord-Irak
Når det gjelder påstandene om at Krekar skal ha gitt uriktige opplysninger om sin reisevirksomhet til Nord-Irak på 90-tallet, mener Meling at norske myndigheter hele tiden ble informert av Krekar.

TV 2 Nettavisen har tidligere skrevet at Krekar informerte Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om sine reiser, og at Krekar ga opplysninger om Saddams Irak til PST.

- Det er et vesentlig ankepunkt fra min klients side at Krekar i samtaler med PST har gitt informasjon om hans reisevirksomhet hele veien opp gjennom 90-tallet, sa Meling.

TV 2 Nettavisen følger saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere