RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Krekar kan utvises trass i dødsstraff

Sist oppdatert:
Gjeninnføringen av dødsstraff i Irak får ingen betydning for norske myndigheters vedtak om å utvise mulla Krekar, sier kommunalminister Erna Solberg.

Forutsetningen for å utvise mulla Krekar fra Norge er likevel at et nytt, valgt regime i Irak gir norske myndigheter forpliktende garantier om at Krekar ikke risikerer dødsstraff i Irak, understreker Solberg.

Overgangsregjeringen i Irak kunngjorde i helgen at den gjeninnfører dødsstraff i landet.

- Vi kan innlede sonderingene om garantier med dagens regime, men vil ikke iverksette utvisningsvedtaket selv om vi får garantier fra overgangsregjeringen i Irak. Et valgt regime må utstede en forpliktende avtale om at Krekar ikke risikerer dødsstraff før utvisningsvedtaket gjennomføres, sier Solberg til NTB.

Problemer
Kommunalminister Erna Solberg viser til at Norge tidligere har gjennomført utleveringer til land som har dødsstraff. De tre iranerne som i 1993 kapret et fly på vei fra Baku i Aserbajdsjan og tvang det til Norge ble utlevert til Russland etter at russerne garanterte at de ikke ville bli møtt med tiltale om dødsstraff. Flere andre land har gjennomført tilsvarende utleveringer, påpeker Solberg.

Jusprofessor Johannes Husabø ved Universitetet i Bergen sier til NTB at det er en riktig vurdering av kommunalminister Erna Solberg ikke å inngå avtale med overgangsregjeringen i Irak.

Samme stilling
Husabø sier at spørsmål om utvisning av en person til et land som har dødsstraff ikke kommer i en annen stilling enn utlevering av personer (etter begjæring) til land med dødsstraff.

- Vi har de samme forpliktelser etter menneskerettighetene til ikke å utsette personer for situasjoner der de kan bli ilagt dødsstraff. Vi må ikke fatte vedtak som medfører at personer i Norges varetekt kan bli utsatt for dødsstraff i andre land. Det vil være i strid med våre forpliktelser etter menneskerettighetskonvensjonen, sier Husabø.

Han mener dette gjelder også i situasjoner hvor vedkommende som utvises ikke er siktet for noe forhold i landet han utvises til.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere