*Nettavisen* Nyheter.

- Krekar må tilbake

Broren til mulla Krekar, Khalid, sier lillebroren en dag må reise tilbake til Nord-Irak og overbevise folk der om at han ikke er terrorist.

15.06.05 16:48

Det var med tristhet at Khalid i dag måtte fortelle Oslo tingrett hvordan saken mot broren mulle Krekar har påvirket deres liv.

- Jeg tror at min bror har mistet alt. Han kan ikke komme tilbake til det han en gang hadde i Irak, på grunn av de store beskyldningene som er kommet mot ham uten bevis, sa Khalid under sitt vitnemål.

Fryst ut av kurdisk miljø
Khalid, som har fulgt sin bror gjennom tykt og tynt de siste ti årene, fortalte at han selv hadde mistet ansikt og jobben som følge av saken mot hans bror. Begge to er nå fryst ut av det kurdiske miljøet i Norge, hevdet Khalid.

- Jeg vil ikke lenger hilse på folk når de hilser meg som broren til mulla Krekar. Jeg er Khalid og han er mulla Krekar. Og min bror blir isolert. Han går i moskeen for å be, og der hilser han på folk, men det slutter med det, sa Khalid.

- Hele familien stemples
Han fortalte også om familiens påkjenninger som følge av saken. En rekke slektninger er arrestert og torturert i Nord-Irak. Hjemme i Norge ble Krekars mor syk i syv dager etter en politirazzia, mens Khalids datter ikke orket å gå på skolen i fire dager.

- Det norske samfunnet (stat, red.anm.) beskylder ikke hele familien til mulla Krekar. Men hvorfor må hele familien stemples, lurte Khalid på.

- Derfor må han tilbake til Nord-Irak en dag for å si: ”Jeg arbeider for kurdere, jeg var ikke medlem av al-Qaida og jeg var ikke terrorist”, sa Khalid.

Avviste kontakt med terrorist
Forrige uke skrev TV 2 Nettavisen at Khalid skal ha vært i telefonkontakt med nettverket rundt den kjente terroristen Abu Musab al-Zarqawi . Under Khalid sitt vitnemål i dag spurte regjeringsadvokat Tolle Stabell Khalid ut om dette var riktig.

- Vi drev frem til 1996 en organisasjon for å hjelpe kurdere. Vi hajlp alle som ønsket å komme til Norge. En dag fikk jeg en telefon fra en mann som het Kallak som ønsket å komme hit. Jeg kjente ikke han, og sa dette til politiet da jeg søkte om visum for ham, sa Khalid.

Han fortalte videre at visumsøknaden ble avslått ettersom Khalid ikke hadde jobb i Norge. Da han ringte for å gi beskjed om dette, snakket han med en annen person han hevder at han ikke vet hvem var.

Da Stabell fortalte at dette var den kjente terroristen Barrakat, var dette ny informasjon for Khalid.

- Det viktigste for meg var å få gitt beskjeden om at Kallak ikke kunne komme. Jeg visste ikke hvem jeg snakket med, sa Khalid.

Da regjeringsadvokaten fortsatte på temaet, slo Khalid ut med armene og sat dette nok ikke var en sak som omhandlet ham.

jeg tar ansvar for telefonene, men jeg visste ikke at han var en terrorist, sa Khalid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.