- Krekar ville bli kalt leder

Foto: Morten Holm (Scanpix)

Mulla Krekar ba selv om bli omtalt som leder for Ansar al-Islam i et debattprogram på TV-kanalen Al-Jazeera, og nå kan etterforskningen mot Krekar bli utvidet.

09.01.04 19:54

Det forteller programleder Faisal Al Qasm til NRK. Al Qasm understreker at han ikke vet med sikkerhet at Krekar er leder for Ansar al-Islam, selv om det var tittelen mullaen ba ham om å bruke.

Kan utvide etterforskning
Fjernsynsdebatten som ble sendt 2. desember, kan nå føre til at etterforskningen av ham blir utvidet.

- Vi har konsentrert etterforskningen av Krekar om den perioden han var leder av organisasjonen. Dersom hans tid som leder viser seg å være lengre enn det som er kommet fram tidligere, så kan vi utvide etterforskningen til også å omfatte den utvidede lederskapstiden, sier førstestatsadvokat og etterforskningsleder Erling Grimstad i Økokrim til NTB.

Protesterte ikke
Krekar har selv flere ganger tidligere sagt at han ikke lenger leder organisasjonen, og Krekar og hans forsvarer, advokat Brynjar Meling, har sagt at Krekar var leder av organisasjonen fra 2001 til mai 2002.

Under programmet ble Krekar flere ganger presentert som leder for Ansar al-Islam. Programleder Faisal Al Qasm tiltalte mullaen flere ganger med tittelen "zaim" ("leder" på arabisk), uten at Krekar protesterte på presentasjonen, skriver Aftenposten.

Selvmordsangrep
Mulla Krekar deltok i debattprogrammet fra et studio i Oslo mens de øvrige satt i Al-Jazeeras eget studio i Qatar.

Krekar bekreftet i debattprogramet på Al-Jazeera for fem uker siden at Ansar al-Islam sto bak selvmordsangrepet 22. mars i fjor.

Erling Grimstad sier at Krekar kan siktes for medvirkning dersom det viser seg at Ansar al-Islam har begått drap i Krekars ledertid.

- Juridisk sett kan man dømmes for medvirkning til drap selv om man ikke har vært til stede under drapet, sier Grimstad.

Misforståelse
Krekars advokat Brynjar Meling vil ikke uttale seg om TV-programmet, men sier til NTB fredag kveld at han vil be sin klient om en forklaring på det som kom fram i debatten.

- Jeg tror ikke dette får strafferettslige konsekvenser fordi et må dokumenteres at mulla Krekar har medvirket til selvmordsaksjonen i Nord-Irak. Det holder ikke at Krekar har hatt et formelt lederansvar i Ansar al-Islam, sier Meling til NTB.

Når han får snakket med Krekar om saken, mener Meling at han vil få ryddet opp i en misforståelse.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag