*Nettavisen* Nyheter.

- Krenker Auduns minne

Familien til den knivdrepte Audun Bøland reagerer sterkt på at gjerningsmannen får vandre fritt rundt. - Det krenker Auduns minne.

- Familien er veldig oppbrakt over dette. Dette ripper opp alt det vonde igjen, sier familiens Bølands bistandsadvokat, Vigdis Magistad til Nettavisen.

Onsdag skrev Hamar Arbeiderblad at mannen bak et drap på et asylmottak i Valdres og drapet på bussjåfør Audun Bøland 16 fenruar 2003, har fått vandre fritt rundt i Hamar i nesten to år. Nå er han ført til en sikkerhetsavdeling fordi legene ved hans psykiatriske behandlingssykehus mener han er for farlig til å være der.

- Gav livet sitt
«Bussjåfør Audun Bøland ga sitt liv for å redde over 30 passasjerer fra en sikker død på bunnen av en islagt fjord. Dersom det er riktig at Auduns drapsmann har fått vandre fritt i Hamars gater i halvannet år, representerer dette et brudd på den tryggheten mennesker skal ha i vårt samfunn, en krenkelse av Auduns minne og et brudd på de forventninger politiet har skapt», sier Bølands familie i en pressemelding via sin advokat.

Trodde på forsikring
Da Valdres tingrett dømte den nå 30 år gamle tidligere asylsøkeren til tvungen psykisk l helsevern, forsikret de samtidig at han ville bli skjermet for samfunnet, sier Magistad.

- Nå får familien sin oppfatning bekreftet, at det ikke er likegyldig at det ble sykehussystemet som tok seg av ham. De fikk forsikringer om at det ikke var noen sikkerhetsrisiko i dette, og at han ville skjermes i samme grad som i fengsel. Men slik gikk det ikke, sier Magistad.

Familien påpeker nå at dette viser hvor viktig det er at politi, påtalemyndighet og domstoler ikke følger de sakkyndige ukritisk

De psykiatrisk sakkyndige mente at Auduns drapsmann måtte ha vært psykotisk i gjerningsøyeblikket. Han ble derfor ikke straffet men dømt til behandling.

Tiltalen og dommen ble basert på de sakkyndiges konklusjon. De sakkyndiges oppfatning var verken i samsvar med omgivelsenes vurderinger eller gjerningsmannens rasjonelle handlemåte», heter det i pressemeldingen

Bistandsadvokaten sier hun ikke er noen dreven forsvarsadvokat og mangler erfaring rundt dette.

- Men jeg tviler på om dette ville blitt omgått så lempfeldig dersom gjerningsmannen var i fengsel, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tviler på psykose
Bølands familie har alltid ment at mannen ikke var psykotisk i gjerningsøyeblikket, slik de rettsoppnevnte sakkyndige mente.

- De etterlatte har vært opptatt av ansvarsspørsmålet. Det er overbevist om at han visste hva han gjorde, sier hun.

Familien mener det nå er overordnet at samfunnet skjermes mot mannen.

Den etiopiske 30-åringen er nå sperret inne på Brøseth i Trondheim, en av Norges tre regionale sikkerhetsavdelinger, skriver Hamar Arbeiderblad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.