*Nettavisen* Nyheter.

- Krenker pasienters privatliv

Helsepersonell får kritikk for ikke å være diskré nok når de snakker med pasienter.

27.02.06 13:03

Det kom fram da Statens helsetilsyn mandag presenterte årets tilsynsmelding. Bakgrunnen for kritikken er tilsyn som Helsetilsynet gjennomførte i 23 helseforetak som gir kirurgisk behandling til pasienter med akutte sykdommer og kreft i mage- og tarmkanalen.

Fortrolig atmosfære
Under pressekonferansen mandag sa helsedirektør Lars E. Hanssen at samtaler mellom helsepersonell alt for ofte skjer med uvedkommende til stede. Under tilsynene gjennomført i 2005 skjedde dette i et av tre tilfeller.

Plassproblemer ved sykehusene, samt høyt arbeidspress blant helsepersonell, gjør at samtaler mellom helsepersonell og pasienter skjer på steder der andre uvedkommende personer kan høre hva som blir sagt.

- Vi ønsket at foretakene skal legge til rette for at disse samtalene blir gjort i en fortrolig atmosfære, sa Hanssen under pressekonferansen.

Manglende journalføring
I den sammen undersøkelsen avdekket helsetilsynet mangler ved journalføringen i godt over halvparten av tilfellene. Helsetilsynet påpeker at også manglende styringen av pasientjournaler går på akkord med taushetsplikten.

- Tilsynet gir holdepunkt for at helsetjenesten driver med for høyt risikonivå. Den trygghetstenking som har fått fotfeste i andre sektorer, har ikke slått igjennom i helsetjenesten i tilstrekkelig grad. Selv om det er en viss variasjon mellom helseforetakene, er det ofte slik at virksomhetene synes å basere seg på at menneskene i systemet ikke skal gjøre feil. Slike system er i sin natur svært utrygge og sikringstiltak må settes inn, sier direktør Lars E. Hanssen i Statens helsetilsyn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.