- KrF-nominasjon som realityshow

- Nominasjonsprosessen framstilles som en realityserie, fortviler KrF-fylkesleder Trond Johansen i Buskerud. Hva mener du?

18.09.04 18:43

Fokus er bare på hvem som vraker Valgerd Svarstad Haugland, ikke på dem som velger henne, sier han.

Nå ber han om en gjennomgang av partiets handlemåte.

Ikke før røyken har lagt seg om partileder Dagfinn Høybråtens førsteplass på stortingslisten fra Rogaland, stiger spenningen om avgått partileder Valgerd Svarstad Hauglands stortingsplass fra Akershus.

- Nominasjonsprosessen framstilles som en realityserie. Bare de som vraker Valgerd Svarstad Haugland får oppmerksomhet, ikke de som velger henne, beklager KrF-fylkesleder Trond Johansen i Buskerud overfor NTB.

- Prosessen har ikke vært god for KrF. Den krever en gjennomgang, konstaterer han.

Medhaug-saken
Johansen sammenligner den betente nominasjonsstriden med den minst like betente Medhaug-saken. Håndteringen av Medhaug-saken var en av årsakene til at Valgerd Svarstad Haugland trakk seg som partileder.

- Den gang måtte retningslinjene revideres og det tror jeg de må nå også. Vi sier at vi ikke vil ha sentralt diktat i nominasjonen. Det er den snille, kristne tankegangen, at vi ikke skal slå hverandre ut. Men så passer det ikke inn i realiteten, fastslår fylkesordføreren, som antyder at det hadde vært lurt om partiledelsen hadde hatt en strategi for hvordan den ville sikre sine fremste tillitsvalgte gjenvalg.

Han frykter at partiet «ramler utpå» i nye, vanskelige problemer.

- Vi lar liksom mediene ta styringen og framstille nominasjonen som en realityserie, mener Johnsen.

Høybråten vil vente
Dagfinn Høybråten mener tida ikke er inne til evaluering.

- Vi må iallfall vente til nominasjonsprosessen er ferdig, sier han til NTB.

Flere lokallag i Akershus fortsetter å nominere Høybråten på topp, som Vestby KrF. Hos andre er Svarstad Haugland røket helt ut av listen, som i Ullensaker KrF.

- Nominasjonsprosessen er jo åpen for hele verden, den tyter jo ut i mediene hele tida! Vi må leve med resultatet uansett, fastslår en noe sliten fylkesleder i Akershus, Ellen Bjørdal Nylenna.

Verbalt press
Verken partilederen, nestleder Dagrun Eriksen eller fylkesleder Bjørdal Nylenna vil kommentere om KrF kan leve med om Svarstad Haugland skyves ut i kulda.

Høybråten vil heller ikke svare på om han vil foreta seg noe for å sikre Svarstad Haugland gjenvalg.

- Min holdning har jeg gjort krystallklar: Jeg ønsker Valgerd med på laget, fastslår Høybråten overfor NTB.

Med så tydelig tale skal det bli vanskelig for Akershus KrF å vrake Svarstad Haugland til fordel for hennes stortingsvara Einar Holstad når fylket avholder nominasjonsmøte 2. desember.

- Kunne sluppet «juling»
Dagrun Eriksen medgir at KrF «kunne ha sluppet unna mye juling» hvis ledelsen hadde tatt «diktatorisk grep» om nominasjonsprosessen.

- Prosessen kan sikkert oppfattes som ubehagelig. Men nominasjonsprosessen har til nå vært ekstremt lukket. Vi ønsket åpnere nominasjonsprosess som var godt forankret lokalt, og det angrer vi ikke på, sier Eriksen.

Lukkede dører
Men lørdag var det lukkede dører som gjaldt. I Drammen innledet Høybråten om partiets visjoner og politikk overfor partifeller i Sør- og Østlandet. Søndag fortsetter det interne gjenreisningsarbeidet i Stjørdal.

Svarstad Haugland er i Egypt på åpningen av en stor ytringsfrihetsbase ved biblioteket i Alexandria. Hun vil fortsatt ikke kommentere nominasjonsflokene, ifølge politisk rådgiver Gjermund Løyning.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag