- Krigen i Afghanistan er ulovlig

De norske soldatene mistenkt for krigsforbrytelser er frikjent av førstekrigsadvokaten.

De norske soldatene mistenkt for krigsforbrytelser er frikjent av førstekrigsadvokaten. Foto: Per Arne Juvang (Forsvaret)

- Angrepet på Afghanistan var hevn, ikke selvforsvar, hevder førsteamanuensis.

01.07.10 12:26

Tromsø (NTB): - Norge deltar i en krig i Afghanistan som er ulovlig etter folkeretten, hevder førsteamanuensis Peter Ørebech ved Universitetet i Tromsø.

- Norge deltar i en illegal krig. Angrepet på Afghanistan var hevn, og ikke selvforsvar, og dette er Norge med på å føre videre i dag, sier Ørebech til Klassekampen.

Ørebech er jurist og førsteamanuensis i rettsvitenskap ved Universitetet i Tromsø. For tiden jobber han med bruken av begrepet «selvforsvar» og om det er egnet til å legitimere invasjonen av Afghanistan i 2001.

Ørebech hevder at krav på selvforsvar gjennom folkeretten ikke dekker invasjonen i landet, fordi man ikke kan bevise Talibans medvirkning til angrepet 11. september 2001.

- Tvert imot har man funnet indikasjoner på at Talibans øverste leder, Mulla Omar, i forkant av angrepet 11. september advarte mot å gjennomføre noe slikt. Og uten et formelt vedtak, kan altså ikke regimet klandres for hva som skjedde 11. september, sier Ørebech til avisen.

Han mener at angrepet mot tvillingtårnene i New York må regnes som en terrorhandling, noe som etter amerikansk føderal lov skal føres for en sivil domstol og ikke kan kobles til folkerettens paragraf om selvforsvar. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag