RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: SCANPIX

- Kriget mot Chelsea

Sist oppdatert:
Mange måneder før Mikel-saken smalt i mediene, var FC Lyn i tottene på Chelsea, fortalte Morgan Andersen i retten.

Morgan Andersen var i sitt ess da han forklarte seg i Oslo tingrett tirsdag.

- Jeg har ventet på å forklare meg ordentlig i to år, jeg. Det er ingen som har villet høre på meg før, så jeg fortsetter om det er greit, sa Andersen da han ble spurt om han ville ha pause.

Tidligere tirsdag fortalte Andersen om hendelsene i 2004 da John Obi Mikel og de andre nigerianerne kom til Norge.

Overhøvlet Chelsea
Andersen fortalte at allerede ved nyttår 2004 anså FC Lyn at John Obi Mikel og de tre andre nigerianske spillerne var Lyns spillere. Årsaken var at de trente og mottok lønn fra Lyn. I desember/januar trente nigerianerne med Chelsea, men bare tre av dem kom tilbake til Lyn, og de kom ikke før i midten av januar.

- Vi tok kontakt med Chelsea og sa hva vi mente om det. Vi sa at de ikke hadde noen rett til å ta våre spillere ut av trening og hindre dem å komme tilbake, fortalte Andersen i retten tirsdag.

Bittert møte
Chelsea på sin side mente at nigerianerne var deres spillere, og at de bare var parkert i Norge i påvente av at de skulle fylle 18 år.

Ikke uventet førte dette til en betent stemning mellom Lyn og Chelseas representanter i Norge. 7. september 2004 ble det holdt et møte mellom Chelseas representanter i Norge. Blant disse var agent Rune Hauge.

- I et ampert møte gjorde vi klart hvem som satt med rettighetene - FC Lyn, sa Andersen tirsdag.

Ukjent med falsk kontrakt
Men NFF var ikke enige. Samme dag kom nemlig et brev fra fotballforbundet som sa at kontraktene Lyn hadde med Mikel og de andre spillerne, var ugyldige.

Det var etter dette, om morgenen 8. april 2005, at Morgan Andersen oversendte forsidene til amatørkontraktene til Mikel og en annen nigeriansk spiller. Det er altså denne oversendelsen per e-post som påtalemyndigheten mener er helt sentral i forfalskningssaken mot Andersen.

Andersen på sin side forklarte denne oversendelsen med at hans underordnede hadde bedt ham sende over disse forsidene.

- Dette var etter muntlig forespørsel fra Stein Hoff at jeg tenkte han skulle oppdatere dataarkivene. Det er slik jeg husker det. Jeg kan jo selvfølgelig ta feil

Tilbudene tikket inn
I dagene som fulgte opp mot Mikels 18-årsdag, 22. april, strømmet tilbudene fra europeiske fotballklubber inn til Lyn. Blant disse var AC Milan og Manchester United.

- Jeg viste disse faksene til Mikel. Han var ikke interessert i noe andre enn Manchester United. Han sa at han ikke var interessert i andre, og fortalte hvilken nærhet han hadde til United. Han var overrasket over at han fikk faksen, for Shittu hadde sagt at de ikke var interessert, sa Andersen i retten.

Før fotballkampen mot Start, kort tid etter Mikels 18-årsdag, fikk Andersen proffkontrakten fra Mikel. Etter kampen ringte Mikel til Manchester United og sa han vil spille for dem, ifølge Andersen. Dagen etter reiste Andersen til Manchester, der han møtte Sir Alex Ferguson

- Nye Roy Keane
- Ferguson sa at Mikel skulle erstatte Roy Keane. Så god mente han Mikel var, sa Andersen i retten.

Lyn og Manchester kom fram til en intensjonsavtale. Andersen reiste tilbake til Norge, der han - i samarbeid med Mikel og Lyns advokat .- opphevde alle avtaler Mikel hadde med sine agenter. Kort tid etter inngikk han en avtale med Manchester.

- Mikel var veldig, veldig glad. Alle var veldig glade. Og han slapp å betale noe penger i agentprovisjon, sa Andersen i retten.

- Møtte Sopranos
En som ikke var glad, var imidlertid Mikels tidligere agent, John Shittu. Sammen med en annen agent fra London stilte han på Lyns kontor 11. mai 2005.

- De fikk ikke møte Mikel. Vi sa at det var synd for dem hvis de hadde solgt Mikel til Chelsea uten at Chelsea hadde en avtale med Mikel

- Under møtet var situasjonen veldig truende. Det var vel som å møte Sopranos, hvis du har sett den serien, sa Andersen til dommeren.

Etter dette fikk Mikel vakthold. Det hjalp lite. Mikel ble tatt med til London av John Shittu. Resten er kjent historie.

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter på mobilen? Send SPORT til 1984. Tjenesten koster 2,- per melding.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere