*Nettavisen* Nyheter.

- Krisene i kø for KrF

Bråket i KrF er ikke over selv om partiet løser nominasjonsbråket. Minst fem andre kriser venter KrF mener kommunikasjonsrådgiver Beate Nossum.

17.09.04 14:38

Ledelsen i KrF sendte nok en dyp takk til en velkjent instans da nominasjonskomiteen i Rogaland søndag grep inn og ville sikre KrF-leder Dagfinn Høybråten en plass på Stortinget.

Men Nossum mener at KrF venter flere og større kriser, Medhaug-bråk, Valgerd-bråk, homofilbråk og nominasjonsbråk er ikke nok.

Sentrum taper terreng
Krise nummer én er at sentrumspartiene over hele Europa mister oppslutning.

- På 90-tallet var det stort rom for sentrumspartiene, også i Europa. Nå ser vi at velgerne går til ytterpunktene, og da blir det verre å være et sentrumsparti, sier Nossum.

Bondevik trekker seg
Krise nummer to er at statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) trekker seg fra Stortinget neste år.

- Hvem skal samle partiet når Bondevik trekker seg? Han har vært et viktig symbol for sentrumspolitikken. Nå både oppslutningen om sentrum og selve symbolet på sentrum - Bondevik- blir borte, kan det bli vanskelig for partiet å få uttelling hvis det ikke havner på vippen.

Må velge Erna eller Jens
Krise nummer tre kan oppstå ved at partiet må velge om de skal samarbeide med Høyre eller Ap etter valget.

- KrF er en politisk konstruksjon som står i en særstilling. Limet i partiet er troen på Gud. Det er ikke noe problem for medlemmene å bli enige om et overordnet mål som «Mer tid til familier», men uenigheten kommer fram når de skal ta stilling om de skal gå til høyre eller venstre i norsk politikk, sier Nossum.

Mangler valgflesket
Krise nummer fire er at partiet mangler en hjertesak.

- Det er veldig lenge siden KrF hadde en stor sak som kontantstøtten som de kunne profilere seg på. Det interne bråket i partiet har også ført til at ledelsen ikke har fått tid til å jobbe så mye med å finne en ny hjertesak, mener Nossum.

Syter for mye
Krise nummer fem herjer allerede i partiet, mener Nossum. Partiet har tatt på seg en offerrolle som kan bli fatal.

- Det største problemet til KrF er at de framstiller seg selv som et offer. Ledelsen framstiller seg som et offer for media og partimedlemmer framstiller seg som et offer for et for sterkt Høyre i regjeringen. Offerrollen kan være heldig en kort periode fordi en får sympati, men den virker ikke i lengden, for eksempel fram til valget. Velgerne stemmer ikke på et parti fordi en synes synd på det, en offerrolle vekker ikke tillit, sier Nossum, som nylig gikk av som politisk redaktør i Fædrelandsvennen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.