RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
12 år gamle Kristin Juel Johannessen ble drept i 1999. (Privat)
12 år gamle Kristin Juel Johannessen ble drept i 1999. (Privat)

- Kristin-saken kunne vært løst tidligere

Sist oppdatert:
De nye metodene politiet har brukt til å analysere DNA-beviset i drapet på Kristin Juel Johannessen (12), har vært tilgjengelig i ti år. – Saken kunne blitt løst langt tidligere, sier tidligere politietterforsker.

Daglig leder i DNA-laboratoriet Gena i Stavanger, Ragne Kristin Farmen, sier til Dagbladet at de hadde teknologien til å få en fullstendig DNA-profil allerede i 2006. Den samme teknologien er nå brukt til å sikte 38-åringen for drapet på Kristin Juel Johannessen.

– Vi har hele tiden sagt at når ny teknologi kommer som gir bedre resultater, kan man ikke bruke så lang tid som FHI har brukt på å omstille seg, sier hun.

LES OGSÅ: Politiet skal ha funnet DNA fra siktede på Kristins negler

LES OGSÅ: – Tidligere frifunnet pågrepet på nytt i Kristin-saken

FHI mener kritikken er uberettiget.

– Vi har jobbet på lik linje som andre europeiske laboratorier, fulgt utviklingen på samme måte og i samme tempo. Det er viktig å få fram at vi jobber i henhold til samme kvalitetskrav og standarder som resten av Europa gjør, understreker Bente Mevåg, fagdirektør ved FHI.

Farmen får støtte fra tidligere politietterforsker, nå forfatter, Jørn Lier Horst. Han har fulgt Kristin-saken tett, og mener Folkehelseinstituttet (FHI) tar for lang tid i å ta i bruk ny teknologi.

Kan måtte tilbakebetale erstatning

Hvis 38-åringen som på nytt er siktet for drapet på Kristin Juel Johannessen (12) blir dømt, kan staten kreve tilbake erstatningen på 500.000 kroner som mannen fikk utbetalt etter frifinnelsen i 2002.

Det går fram av straffeprosesslovens paragraf 451 at staten kan kreve tilbake tidligere ubetalte erstatninger. Det er Justisdepartementet som kan fremme kravet.

– Noe lignende har aldri skjedd før, skriver kommunikasjonsrådgiver Anders Bortne i departementet i en epost til NRK.

Den 38 år gamle mannen fikk en erstatning på 500.000 kroner etter at han ble frikjent for drapsanklagene i 2002. Nå som politiet mener de med sikkerhet kan slå fast at det likevel var han som drepte 12-åringen i 1999, kan han bli avkrevd å betale erstatningen tilbake hvis han blir dømt.

«Departementet kan kreve tilbakebetalt erstatning som er utbetalt siktede etter reglene i dette kapitlet, dersom forfølgningen mot siktede senere gjenopptas og siktede domfelles, og det følger av dommens innhold at erstatning ikke skulle vært utbetalt», står det i loven.

DNA-funn

38-åringen er siktet for forsettlig drap på 12 år gamle Kristin Juel Johannessen, som ble funnet død 5. august 1999.

Vendepunktet i den 16 år gamle drapssaken er ifølge politiet funn av hudceller fra den siktede 38-åringen på neglene til 12-åringen.

Funnet av de såkalte epitelcellene ble gjort allerede i 2006 da Kripos så på den uløste drapssaken, men først nå har nye metoder og kjemikalier for DNA-testing kunnet gi en identifisering.

LES OGSÅ: Kristins far til politiet: – Ikke rom for å trå feil

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere