*Nettavisen* Nyheter.

- Kristin viktigere enn Trond

Foto: Aas, Erlend (Scanpix)

SV skal bygge opp en ny næringspolitikk fram mot stortingsvalget i 2013.

26.03.11 21:25

- Som kunnskapsminister er Kristin Halvorsen en viktigere næringsminister enn det næringsminister Trond Giske er, sier SVs næringspolitiske talsmann Alf Holmelid til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- SV ønsker å ha et bredere perspektiv på næringspolitikken, sier stortingsrepresentant Holmelid.

Han er blant dem i SV som Kristin Halvorsen nå har bedt om å lage en konkret SV-plan for framtidens grønne arbeidsplasser. Det var beskjeden fra Halvorsen på SV-landsmøtet fredag.

Halvorsens landsmøtetale: Langer ut mot svartmaling

Riktig kompetanse
- Kunnskapsdepartementet er et viktigere næringsdepartement enn næringsdepartementet, sier Homlelid for å beskrive situasjonen.

Han forteller at bedrifter rundt omkring i landet er veldig opptatt av riktig fagutdanning, de rette linjene og mer relevant utdanning på videregående skoler.

- Bedrifter flest er mer opptatt av kunnskap enn NHOs mas om lavere skatt og klaging på velferdsstaten, hevder Holmelid.

- Vi i SV ser derimot behov for å knytte kompetanse til verdiskapning og næringsutvikling, sier SVs næringspolitiske talsmann.

Risikokapital
- Vi trenger også en bredere innovasjonsdebatt. Og så mangler det risikokapital i perioden etter at staten har gitt støtte til et prosjekt og banken overtar, sier Holmelid.

Han tar til orde for å styrke såkornfondene og ordningene som sorterer under Investinor.

- Det viser seg veldig ofte at folk med gode ideer må droppe ut fordi det er for lite risikokapital å hente, sier Holmelid og røper at han har gitt dette som innspill i regjeringens arbeid med stortingsmeldingen om statlig eierskap.

Stort næringsfond
- Har du sansen for LOs forslag om å bruke titalls oljemilliarder på et nytt næringsfond?

- Ja, jeg har sansen for det. Men hvis vi ikke får gjennomslag for et slikt fond i regjeringen, så kan vi også bruke det apparatet for å komme i gang med slike prosesser, sier han.

Holmelid mener at Norge har blitt veldig oljeavhengig både rent økonomisk og i næringslivet.

- Den kompetansen som er bygd opp gjennom statlig eierskap på norsk sokkel bør vi nå bruke aktivt for å ta nye posisjoner innenfor miljøteknikk. De som i dag driver med olje og gass kan gjøre det godt med offshore, vind og mer miljøvennlige skip. Norge må ta noen store grep for å komme inn i nye markeder for fornybar energi, sier han.

Spille på lag
Holmelid peker på at det skjer innovasjon også i offentlig sektor, altså ikke bare i det private næringslivet.

- Det kommer til å bli en vekst innen medisinsk teknologi. Velferdsstaten og offentlig sektor må sees på som medspillere, ikke motstandere slik NHO-sjef John G. Bernander gjør, sier stortingsrepresentanten som selv har jobbet 30 år i industrien.

(ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.