Gå til sidens hovedinnhold

- Kristnes privilegier må vike

Human-Etisk forbund slår tilbake mot storaksjonen mot avkristningen av Norge.

- Det er uungåelig at noen av de privilegier og tradisjoner de kristne har hatt i skolen må vike, sier pressesjef Jens Bruun-Pedersen i Human-Etisk Forbund til TV 2 Nettavisen.

Han mener de kristne må forberede seg på at kristendommen mister noe av sin dominerende posisjon - ikke på grunn av den nye regjeringen, men fordi menneskerettighetene er inkorporert i norsk lov.

I hardt vær
Den siste tiden har SVs kunnskapsminister Øystein Djupedal høstet storm for sine utspill om å forby bordbønn i skolen og forby friskoler.

Brun-Petersen har liten forståelse for kritikken.

- I dag tas det mange steder som en selvfølge at prester og biskoper besøker skoler nærmest som de vil. Noen tar det for gitt at de kan spasere inn i klasserom for å dele ut nytestamenter og bibler gratis til barna, sier han.

- Vrøvl
- Barn av foreldre som ikke har den ringeste anelse om hva gud er, blir lært opp til å tro at en slik gud metter liten fugl. For noen er dette det reneste vrøvl, for andre er slike bønner en viktig del av forsøket på å få barn til å ta opp i seg en religiøs identitet. Skolen har i mange år vært en arena for denne religiøse førstehjelpen. Det går ikke lenger, mener han.

Brun-Petersen er ikke i tvil om at kollektive, gjentatte religiøse og rituelle handlinger i skolen strider imot menneskerettighetene.

Han mener dessuten at det er vanskelig å vite hvor man skal sette grensen for religiøs påvirkning av barn.

- Vi lever i et demokrati. Hvis vi lar kristne komme inn i skolene, skal Åsatru-samfunnet også få lov til slikt og hva med den religiøse organisasjonen Vigrid? Hvor skal vi sette grensen og hvem skal gjøre det? lurer han.

Reklame

Opptil 65 prosent på verdens beste bokser