*Nettavisen* Nyheter.

- Kritikerne skyter seg selv i foten

Foto: Scan-Foto: Cornelius Poppe

Politikerne må tenke seg om før de retter kritikk mot kriminalomsorgen i forbindelse med permisjonen gitt til ranssiktede Bandidos-sjef Lars Harnes. Det mener Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund.

Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) mener de ansatte i Oslo fengsel er urettmessig blitt utsatt for kritikk fra politikere som etterlyser strengere permisjonsregler.

- Vi oppfordrer politikere og andre til å tenke seg om før de retter kritikken mot kriminalomsorgen. Dette blir som å skyte seg selv i foten, skriver NFF i en pressemelding onsdag.

De viser til at 99,6 prosent av alle permisjoner gitt i fjor foregikk uten problem.

Kraftig kritikk
Bakgrunnen for kritikken er ranet på Aker brygge natt til mandag. Den ene av ranerne, Bandidos-sjef Lars Harnes, var på sin femtende permisjon for å besøke sin samboer og barna da han ble tatt på fersken med rundt 5 millioner kroner i hendene.

Bare noen uker tidligere sendte Justisdepartementet en ny og skjerpet instruks til landets fengsler hvor de innskrenker friheten som har vært gitt til tunge kriminelle og fanger med bakgrunn fra organisert kriminalitet.

Etter mandagens fiaskoran på Aker brygge har justisminister Odd Einar Dørum bedt om rapport fra fengselet om hvordan Harnes kunne slippe ut på permisjon. Fengslene har fått kritikk fra advokater og justispolitiske talspersoner fra flere parti.

- 99,6 prosent vellykket
NFF hevder at de ansatte i kriminalomsorgen er meget dyktige til å vurdere de domfelte i forbindelse med permisjoner og prøvetillatelser. I fjor ble det innvilget over 25.000 permisjoner. Ved 100 av disse ble det ifølge NFF registrert svikt, noe som betyr at 99,6 prosent av alle permisjoner foregikk uten problem.

NFF frykter nå at strengere soningsvilkår og innskrenkede permisjonsregler vil gå utover alle de innsatte.

- Verken samfunnet eller kriminalomsorgen vil være tjent med en slik politikk. Politikerne trodde på en åpen og human fangebehandling da de vedtok straffegjennomføringsloven i 2001. Og det er et syn de fortsatt bør stå for, skriver NFF i pressemeldingen, og understreker at kriminalpolitikken ikke bør utformes på grunnlag av enkelthendelser.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag