*Nettavisen* Nyheter.

- Kunne blitt verst i verden

Foto: (Foto: Anders Løberg/iBergen.no)

Katastrofen ved Fedje kunne vært mye større. - Verst i verden, mener Kurt Oddekalv.

13.01.07 19:31

(Fedje/iBergen.no) - Dette er et piss i havet. Hadde dette vært en av de vanlige oljetankerne som går inn til Mongstad hadde vi stirret på verdens verste oljekatastrofe.

Kurt Oddekalv holder hoff bak på den 46 fot store skyssbåten han har hyret for anledningen. Rundt ham står vi og klamrer oss fast i de tre-firemeter høye bølgene. Vi er like ved vrakrestene av den kypriotiske båten. Bare en brovinge og litt av en mast stikker opp.

- Den gjennomsnitlige tankeren som går inn til Mongstad her hver dag er på 100 - 150 000 tonn. Nå må vi lære. Dette er nok et varsel, nok et skremmeskudd. Nå må noen i regjeringen skjønne hva dette dreier seg om. Hadde det vært en gjennomsnitts-tanker som lå her på Hellesøy ville kysten blitt svart herfra til Namsos. Senteret for oljevernberedskapen i Norge må ligge her, ved den nest største havnen i Europa.

- Ikke god nok beredskap
På pressekonferansen nå i ettermiddag innrømmet representanter fra Kystverket at beredskapen ikke hadde vært god nok.

- Vi måtte hente utstyr fra forskjellige steder langs kysten. Blant annet måtte fergen Osterøy frakte lenser fra Solund deponi.

På direkte spørsmål fra iBergen.no om hvo lang tid dette satte aksjonen tilbake svarte representanten:

- En håndfull timer.

Ved en oljekatastrofe er det de første timene som er de viktigste når det gjelder å begrense omfanget av et utslipp.

Miljøkrigere
Oddekalv har med seg sine miljøkrigere i Miljøvernforbundet. Dette er deres mulighet til å få sitt budskap ut. Fjernsynskameraene ruller, Kurt Oddekalv snakker. I syv minutter på direkten på TV2 da vi endelig kunne sette fast grunn under føttene, snakket han uten opphold og hver eneste setning kunne vært brukt som tittel. For Kurt Oddekalv kan i dag si «hva sa jeg». Han har kalt ministre idioter og Kystverket udugelig da de besluttet å fjerne oljevern-deponiet fra Fedje.

Katastrofen på Fedje viste oss hva det har ført til. En beredskap uten mål og mening. Mens de operative enheten prøvde febrilsk å samle utstyr fra hele norskekysten, satt ledelsen i Horten og lurte på hvordan de skulle komme seg til Vestlandet.

- Ikke en lense i sjøen nesten ett døgn etter at det skjedde. Det er en skandale, tordner Oddekalv. - Det ville ikke vært noe bedre om det var det verste av det verste som skjedde. Det er ikke slik at de har en masse utstyr til rådighet som de velger å ikke bruke.

Politikere på plass
Lokalpolitikeren fra Arbeiderpartiet, Helga Koppen er også med i den gyngende båten, sjøvant som man er på Fedje.

- Det siste jeg hørte var at miljøvernministeren sa på radioen at alle lensene nå var ute. Det er tydelig at hun eller de som informerer henne ikke har vært her, hvor vi er. Ved siden av vraket. Jeg er frykltelig betenkt. Det er fælt å se hvor dårlig beredskapen er.

Den som vanligvis uttaler seg på Fedje-folkets vegne er ordfører Erling Valderhaug.

- Han går det ikke an å høre på. Han er jo ansatt i Kystverket, kommer det fra Oddekalv.

Halvparten av 580 tonn er mye tungolje og det vil grise til nordhordlandskysten i et halvt års tid og skade ærfugl og skarv som det er mye av her. Er oljen på vei mot fuglereservatet på Herdla er det plutselig kritisk. Lindås-osen er et annet sensitivt område. Men dette er ingenting i forhold til det som kunne vært og det som kan komme neste gang.

Exxon Valdez var 38 000 tonn.

- Må våkne
- Med 150.000 tonn og svart kyst fra Bergen til Lofoten ville en av våre viktigste næringer - turistnæringen - være stengt i løpet av et par døgn. De ville ta tiår å bygge den opp igjen, Livet i sjøen slik vi kjenner det, ville kunne være tapt for alltid, i hvert fall for denne generasjonen.

Kurt Oddekalv står stødig og kikker inn i kamera:

- Nå må de våkne.

Les flere nyheter på iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.