RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kunne knust to skoleklasser

Sist oppdatert:
Nestenulykken med Kato Air-flyet fra Narvik til Bodø kunne endt i en ufattelig tragedie. To førsteklasser på skoletur oppholdt seg like i nærheten av stedet flyet ville ha styrtet.

Den oppsiktsvekkende nyheten ble gitt av politiadvokat Margrete Torseter i en pressemelding mandag. Politiet har gjennomført en omfattende etterforskning etter økseangrepet som nesten resulterte i en katastrofe 29. september. Flere politidistrikt har vært involvert i saken.

- Politiets etterforskning har avdekket at det befant seg to førsteklasser fra Bodø på skoletur i umiddelbar nærhet av området der flyet ville ha styrtet dersom passasjerene ikke hadde fått kontroll på siktede, sier Torseter som har ledet etterforskningen etter dramaet som skjedde under innflygning til Bodø lufthavn.

- Planla flystyrt
Politiet konkluderer også med at den 33 år gamle øksemannen fra Algerie hadde planlagt å styrte flyet og avviser dermed at dette var impulshandling.

- Det er (¿) politiets formening at handlingen var planlagt, men politiet har ikke grunnlag for å si at han samarbeidet med andre om handlingen, sier Torseter i pressemeldingen.

Saken er nå ferdig etterforsket og sendt til Statsadvokatene i Nordland med forslag til tiltale etter straffelovens paragraf 148. Rettspsykiaterne har foreløpig ikke avgitt sin konklusjon etter å ha observert mannen over lenger tid. Dermed er det fremdeles uvisst om han blir å regne som tilregnelig.

Blir han funnet tilregnelig og skyldig,risikerer 33-åringen 21 års fengsel.

Sekunder fra katastrofe
Kato Air-flyet var kun sekunder unna å styrte i bakken da mannen, som oppholdt seg i Norge under feil identitet, styrtet frem i cockpiten og angrep kapteinen og styrmannen med øks.

- Jeg skal styrte flyet, ropte mannen og hogg til de to flygerne.

Bak i kabinen satt syv passasjerer. Flere reagerte lynraskt da de så hva som var i ferd med å skje. I ettertid har passasjerene fortalt at de trodde deres siste stund var kommet .

Ved et under fikk de dradd øksemannen vekk fra cockpiten og bare noen hundre meter fra bakken klarte kapteinen å rette opp flyet.

Falsk identitet
Politietterforskningen har også avslørt at øksemannens rette identitet. Han er født i Algerie i 1971 og søkte asyl i Danmark før han kom til Norge 2. desember for to år siden. 33-åringen fikk endelig avslag på asylsøknaden i Norge 14. mai i år og han hadde nettopp fått beskjed om at botilbudet ved asylmottaket i Borkenes.

Det ble lenge spekulert i om 33-åringen hadde planlagt angrepet i flyet sammen med flere. Kort tid før han gikk til angrep, brukte algerieren mobiltelefonen sin og hadde ifølge passasjerene om bord en lengre telefonsamtale mens flyet ennå var i luften.

- Han (siktede, red.anm) snakket da med en kamerat om de eiendelene han hadde etterlatt seg på Borknes mottak. Politiet har snakket med denne personen, og kontakten er selvfølgelig interessant, men har etter politiets mening ikke avgjørende betydning for tiltalen, heter det i pressemeldingen.

- Husker ingenting
Politiet har gjennomført en rekke avhør av siktede. Ifølge Torseter sier 33-åringen, via sin arabiske tolk, at han ikke husker selve hendelsen i flyet, og sier at han ikke kan gi noen begrunnelse for hvorfor han gjorde det han gjorde.

33-åringen erkjenner ikke straffskyld.

Påtalemakten regner med at rettssaken vil bli gjennomført i slutten av januar eller begynnelsen av februar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere