*Nettavisen* Nyheter.

- Kunne vært unngått

SOS Rasisme mener at angrepet på Nordbybråten kunne vært unngått.

25.07.08 22:12

De betegner angrepet som forkastelig, men kunne vært unngått om forholdene på norske asylmottak var mer humane.

Torsdag kveld brøt det ut masseslagsmål på transittmottaket i Våler. En stor mobb bevæpnet med jernstenger og machete gikk til angrep på beboerne. 21 personer, den yngste bare elleve år, ble angrepet.

-Skape konflikter
Det skal ha vært etniske grupperinger som braste sammen etter bråk mellom kvinner.

- Når mennesker på flukt får sitt første møte med Norge gjennom overfylte teltleirer uten noe skikkelig helse- eller psykisk tilbud, er det med på å skape konflikter og sosiale problemer, sier SOS Rasisme i en pressemelding.

Fem tsjetsjenere har nå blitt pågrepet. Politiet opplyser at disse personene alle har fått innvilget oppholdstillatelse, og bodde på utsiden av asylmottaket.

- Sharialovgivning eller kriminell virksomhet har ingen ting på asylmottak å gjøre. Likevel ser vi at slike leirforhold lett skaper gnisninger og konflikter som kan eksplodere slik som dette, sier Simon Strumse i Flyktningeutvalget til SOS Rasisme.

- SOS Rasisme mener denne hendelsen må tas som et tegn på at vi ikke lenger kan fortsette å stappe asylsøkere i altfor store mottak med for få ansatte og for dårlige tilbud. Det er helt essensielt at mennesker som kommer til landet får den oppfølgingen de har behov for, bosettes spredt og hjelpes raskt inn arbeidslivet og det norske samfunnet. Det er det motsatte som skjer i dag, sier Strumse.

Øker sikkerheten
Ordfører i Våler kommune, Kjerstin Wøyen Funderud, er rystet av overfallet i hjemkommunen.

- Jeg synes det er en grusom, fryktelig hendelse. Personer som bor i mottaket er kommet hit for å få beskyttelse mot krig. Noen har vært her bare i noen uker, så blir de utsatt for det samme her som hjemme, sier Kjerstin Wøyen Funderud (Sp) til Nettavisen.

Kommunen forsterker nå vaktholdet i asylsøkermottaket med ekstra vakter fra Securitas.

- Saken er selvfølgelig også veldig vanskelig for naboene til mottaket. Vi er jo et fredelig sted i verden, med 4000 innbyggere, og så får vi plutselig noe slikt inn på kroppen, sier Funderud.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.