RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kunsttyver søker berømmelse

Sist oppdatert:
- En troféjakt, et slags postmoderne ran, sier kunsthistoriker Tommy Sørbø om dramaet på Munch-museet i helgen. Han tror de som tok Skrik og Madonna søker sine fem minutter i rampelyset.

- Kunsthistorien er full av tyverier. Det mest kjente er uten tvil tyveriet av Mona Lisa, sier kunsthistoriker Tommy Sørbø.

Han mener ranet av Munch-maleriene Skrik og Madonna i helgen soleklart kvalifiserer seg til en plass på den tvilsomme ti på topp-lista over berømte kunsttyverier. Til TV 2 Nettavisen sier han at nettopp ønsket om berømmelse, en slags trofejakt, må være drivkraften bak en slik forbrytelse.

- Vi snakker om et slags postmoderne ran, der tyvene jakter på sine fem minutter med verdensberømmelse. For malerier som dette er jo umulig å få omsatt, sier han.

Sørbø trøster seg med at stjålne kunstverk som regel kommer til rette igjen.

- Det er regelen, sier han, selv om en rekke kunsttyverier er forblitt uoppklart.

Tommy Sørbø opplevde selv kunsttyveri på Nasjonalgalleriet den gang han var museumslektor der.

- Paradoksalt nok opplevde vi at interessen for bildene økte. Folk kom for å se de brune flekkene på veggen der bildene hadde hengt, sier han.

10 kjente kunsttyverier:

 • Louvre, Paris, 1911
  Maleriet Mona Lisa ble stjålet fra Louvre-museet i Paris i 1911, et tyveri så frekt at det ikke ble oppdaget før dagen etter. Det gikk to år før maleriet ble funnet igjen, gjemt i en koffert i Firenze. Tyven, Vincenzo Peruggia, en tidligere ansatt ved Louvre, smuglet det ut under frakken sin og sa at han ønsket å bringe det berømte maleriet hjem til Italia.
 • Drumlanrig slott, Skottland, 2003
  I august 2003 overmannet tyver en museumsvakt og rømte av gårde med Leonardo da Vincis berømte 1600-talls maleri Madonna med garnvinne til en verdi av mellom 300 og 600 millioner kroner. Verken tyvene eller maleriet er funnet, til tross for at det er utlovet en klekkelig dusør for informasjon som kan lede til en oppklaring.
 • Gardner-museet, Boston, 1990
  Det største kunstranet i USAs historie. To menn utkledd som politi banket på døra ved Isabella Stewart Gardner-museet i Boston i mars 1990 og ble sluppet inn av vakten, som ble overmannet og bundet. Tyvene kom seg unna blant annet med Jan Vermeers Konserten, en Manet, tre Rembrandt-malerier og flere skisser, kunst til en verdi av over to milliarder kroner. Ingen av kunstverkene har kommet til rette. De som kommer med avgjørende tips i saken kan vente seg en dusør på 33,5 millioner kroner.
 • Nasjonalgalleriet, Oslo, 1994
  Klokka 06.30 natt til 12. februar, samme dag som OL på Lillehammer skal starte, klatret to tyver inn på Nasjonalgalleriet i Oslo og stjal en annen versjon av Munchs Skrik enn den som nå er borte fra Munch-galleriet. Tre måneder etter at det ble stjålet, kom maleriet tilbake til Nasjonalgalleri.Pål Enger ble dømt for heleri i forbindelse med tyveriet.
 • Nasjonalmuseet, Stockholm, 2000
  Tre væpnede og maskerte menn tok seg inn i Nasjonalmuseet i Stockholm i desember 2000 og stjal et selvportrett av Rembrandt og to malerier av Renoir foran øynene på sjokkerte besøkende. Kunstranerne rømte i en ventende båt, men men fire måneder senere kom politiet over et av maleriene i forbindelse med en narkosak. Åtte menn ble dømt til opptil seks og et halvt års fengsel. Maleriene hadde en verdi anslått til 320 millioner kroner.
 • Nasjonalgalleriet, London, 1961 Goyas portrett av hertugen av Wellington stjeles fra Nasjonalgalleriet. I rettssaken som fulgte innrømmet en arbeidsledig sjåfør at det var han som tok seg inn gjennom et åpent vindu og stakk av gårde med maleriet under armen. Mannen krevde løsepenger og hevdet han hadde planer om å betale TV-lisensen for de fattige. Han sonet tre måneder i fengsel, men ifølge dokumenter som ble frigjort i 1996, var han trolig uskyldig.
 • Russborough House, Irland Sannsynligvis en av de mest tyveriutsatte kunstsamlingene i historien. Totalt 45 malerier er stjålet fra denne statlige eiendommen i løpet av fire innbrudd i perioden 1975 til 2002.
 • Van Gogh-museet, Amsterdam, 1991 To maskerte menn stikker av gårde med 20 malerier - hver til en verdi av nærmere 70 millioner kroner - fra Van Gogh-museet. Maleriene blir funnet i fluktbilen bare noen timer senere, men ingen har så langt funnet ut hva som egentlig skjedde.
 • Asuncion, Paraguay, 2002 Ved hjelp av en tunnel tar tyver seg inn i et kunstmuseum i Asuncion og stikker av gårde med kunst til en verdi av seks millioner kroner.
 • Whitworth Galleri, Manchester, 2003 Tre malerier av Van Gogh, Picasso og Gauguin - til en verdi av rundt 48 millioner kroner, stjeles fra Whitworth Gallery i Manchester etter at tyver lurer overvåkingskamera, alarm og vakter. Men maleriene blir funnet igjen dagen etter, uvørent gjemt i et rør på et offentlig toalett. På en lapp hevdes det at motivet for innbruddet var å rette søkelyset på dårlig sikring av kunstskatter.

(Kilde: The Independent, Discovery Channel, BBC News, Aftenposten)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere