RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kveleleken var min første rus

Sist oppdatert:
«Marius» (32) var avhengig av alkohol og heroin i 15 år. Kveleleken var begynnelsen.

Eks-narkomane «Marius» har vært avholdsmann i ett år. Store deler av livet har han levd i et rusmareritt: Som 15-åring ble han alkoholiker, og senere ble han hektet på narkotika.

Den aller første rusen «Marius» ble avhengig av, er «kveleleken» Nettavisen omtalte tirsdag. Fra han var 10 år blokkerte han og vennene hans ofte hverandres luftveier slik at de besvimte.

- Det eneste jeg tenkte på
- Det gir jo en form for rusfølelse. Jeg og et par venner ble avhengige av å gjøre dette. Jeg husker at jeg ikke ville gjøre noe som helst annet, jeg brydde meg ikke om å spise mat en gang – det eneste jeg tenkte på når jeg våknet om morgenen, var den leken, sier han til Nettavisen.

Les også: De kvalte seg til døde
Les også: Kveler seg for moro skyld

Flere av vennene «Marius» lekte kveleleken med, ble også rusavhengige senere. «Marius» forteller at når han som voksen har fått behandling for rusavhengighet i terapigrupper, har han flere ganger opplevd at psykologen har spurt de tilstedeværende om noen av dem hadde fått seg selv til å besvime da de var små. Selv tror han kveleleken bidro til at han ble avhengig av alkohol og narkotika senere.

- Leken trigget den negative utviklingen min. Jeg fikk lyst på mer hele tiden, på at blackout-en skulle vare lenger og lenger, og jeg testet ut ulike teknikker for å få effekten til å vare, sier han.

- Skummelt
I begynnelsen av tenårene drev guttegjengen ofte med besvimelsesleken. Etter en stund merket «Marius» de negative effektene.

- Det var ikke heldig. Jeg fikk nesten nedsatt funksjon, og var sløv etter hver gang jeg hadde besvimt. Det var som en slags fyllesyke, forteller han.

Nettavisen har fått mange tilbakemeldinger fra personer i alle aldre som sier de selv lekte kveleleken som små – en av dem så langt tilbake som på 60-tallet. Flere forteller at de ble skadet fordi de falt og slo seg da de besvimte. «Marius» ble selv mindre ivrig etter å besvime etter at han en gang han lekte på egen hånd falt og slo hodet kraftig.

- Jeg ser det som ganske skummelt at ungdom holder på med dette. Jeg tror ikke de vet hva de driver med, sier han.

- Lite sammenheng
Rusforsker Kalle Gjesvik ved Høgskolen i Tromsø ser ingen grunn til å tro at de som leker kveleleken som barn står i større fare for å bli rusavhengige senere.

- Det er ikke påvist noen slik sammenheng. Jeg har ikke hørt om at denne typen lek har vært spesielt vanlig, eller at den har vært regnet som noe risikomoment, sier han.

Han påpeker at det er en tydelig sammenheng mellom tidlig debut og senere rusmisbruk, for eksempel har rusmisbrukere oftere enn andre begynt tidlig med alkohol.

- Men når det gjelder dette med å få en rusopplevelse ved å holde seg rundt halsen, ser jeg ikke uten videre noen særlig sterk sammenheng, sier rusforskeren.

Dersom kveleleken og senere rusmisbruk skulle ha noe med hverandre, måtte det være at rusmisbrukere ofte har vært utprøvende som barn, mener han.

- Dette med spenningssøking er noe du ofte finner igjen hos dem. Blant de som senere blir rusmisbrukere finner man oftere enn i en normal ungdomsgruppe folk som prøver ut ting, sier Gjesvik.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere