RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kvinners vold ties i hjel

(TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
Samfunnet neglisjerer at også kvinner bruker vold, sier familieadvokat, etter en periode der voldelige kvinner har preget nyhetsbildet. Hva mener du?

Advokat Erik Mørch har spesialisert seg i familiesaker, og reagerer særlig på at reaksjonene uteblir. Kvinners vold blir tilsynelatende ikke tatt på alvor, mener han.

- Hvorfor står ikke de samme frem nå som når menn har vært voldelige? Er det slik at voldelige kvinner er mer akseptable enn voldelige menn? spør Mørch.

De siste dagene har nyhetsbildet vært preget av unormalt mange saker der kvinner er siktet eller tiltalt for å ha utført grov vold.

  • I Spania er en 56 år gammel norsk kvinne tiltalt for drap på ekskjæresten. Ifølge tiltalen satte hun mannen ut av spill med tåregass og kvalte ham ved å sette seg på ansiktet hans.
  • I Danmark er en 14 år gammel jente siktet for å ha drept sin bror med flere knivstikk.
  • I Alta er Elizaveta G. Sytnik tiltalt for å ha drept, eller medvirket til å drepe, eksmannen med 40 øksehugg.
  • I Arendal ble mor, datter og bror frikjent for drap etter at de stakk faren til døde med kniv i sykesengen. Frifinnelsen skapte reaksjoner.
  • Torsdag starter rettssaken i Oslo tingrett mot en kvinne tiltalt for drapsforsøk etter at hun knivstakk en mann i sin leilighet.

- Når det er mange saker i media med familievold utøvd av menn, skaper det ofte reaksjoner langt inn i Stortinget. Nå er det ingen som står fram og sier noe om kampen mot kvinners vold, sier Mørch.

I en forskningsrapport av forsker Hilde Pape ved NOVA (Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring) publisert i Tidsskrift for Den norske lægeforening tidligere i år, går det fram at kvinner står for mer av hverdagsvolden i hjemmet enn hva menn gjør.

- Forskjellsbehandling
Advokat Marte S. Brodtkorb mener at kvinner blir fordelaktig forskjellsbehandlet i rettsvesenet.

- Det er gjort en undersøkelse som viser at kvinner får lavere straff. Jeg mener også at de sjeldnere blir tiltalt. Når det gjelder kvinner, spør vi ofte «hva har denne kvinnen vært utsatt for som fikk henne til å gjøre dette», sier Brodtkorb.

- Dårlig utvikling
Erik Mørch jobber mye med skilsmisse- og barnefordelingssaker. Han opplever ofte at menn har blitt banket opp av kona eller kjæresten.

- Når det gjelder psykisk vold, er kvinnene klart verst. Nå viser det seg at kvinner også utøver mest hverdagsvold, og mitt inntrykk er at kvinnene utøver mer og mer grov vold. Når ingen reagerer på dette, kan det virke som om samfunnet nærmest aksepterer vold utøvd av kvinner mot menn, sier Mørch.

Blir ledd av
Mørch mener at samfunnssystemet er bygget opp for å beskytte kvinner, og at mannlige ofre nærmest blir ledd av.

- Menn tør ofte ikke fortelle at de blir mishandlet, og ofte blir de ikke trodd. Og hvis de en dag skulle være så uheldige å ta igjen, så blir de politianmeldt, etterforsket og dømt. Tilbake står en kvinne som sier «hva var det jeg sa». Volden hun utøvde, blir forbigått, mens volden han sto for, er med på å bygge opp under holdningen om at menn er mest voldelige, sier Mørch.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere