- Kynisk løgner

Foto: Arne Lutro / Nettavisen

Metkel Betew langet ut mot sin tidligere kamerat, som i dag er påtalemaktens kronvitne.

03.10.06 16:34

Les også:Kodzadziku: - Beklager

STAVANGER (Nettavisen): Nokas-tiltalte Metkel Betew hevder kameraten lyver da han i politiavhør og i tingretten hevdet at Betew selv skal ha sagt at han var med på Nokas-ranet. Kameraten har vært et av kronvitnene til påtalemakten i saken mot Betew.

- Han er en kynisk løgner. Det vet du også. Og juryen vil også forstå, sa Betew.

GRATIS OPPSETT: Les Nettavisen på mobil

- Fulgte Toskas samboer hjem
Utsagnet kom da statsadvokat Arild Dommersnes spurte Betew om hans bevegelser i tiden etter ranet. Ifølge Betew lå han hjemme og sov på sofaen til kameraten da Nokas-ranet skjedde.

Tidligere i sin forklaring tirsdag avslørte Betew at han helt frem til en uke før ranet var med på planleggingen og skulle delta, men trakk seg og fulgte med Toskas samboer og sønn hjem til Oslo.

Les også:- Trakk meg fra ranet

Ifølge Betew bodde han noen dager hos Toskas samboer, men flyttet til kameraten da han ble så dårlig av en kronisk magesykdom at han følte han var en belastning for Toskas samboer.

Avslørte Betew
I politiavhør har Betews kamerat fortalt at Betew sa at han var med på ranet. Betew skal ha fortalt at han selv var inne i Nokas, og at «broren til Magne Havnå» hadde jobben med å slå seg gjennom vinduet til Nokas.Men vinduet var for tykt og at derfor måtte de skyte seg gjennom.

Betew fortalte også at en person hadde blitt skutt i låret av politiet, men at kulen hadde gått tvers igjennom og at det ikke var nødvendig å få mannen til lege.

Kameraten skal også ha fortalt at han fikk 2,1 millioner kroner fra en mellommann som hilste fra Betew og ba ham om å ta vare på pengene. Denne mannen er for øvrig selv dømt for heleri, og Betews advokat sådde mye tvil rundt mannens forklaring i tingretten.

- Hvorfor tok du ikke til motmæle mot disse beskyldningene? ville aktor Dommersnes vite.

- Nå vet du like godt som meg at NN (kameraten, red.anm.) er en kynisk løgner, svarte Betew.

Munnhuggeri
Til dette svarte statsadvokaten at han ikke delte denne oppfatningen og gjentok spørsmålet.

Det ble nærmest et munnhuggeri mellom statsadvokaten og Betew, som gang på gang svarte at han hadde forklart dette i tingretten og at kameraten var en kynisk løgner.

- Men hvor kom disse pengene fra, hvis de ikke var dine? spurte statsadvokaten.

- Jeg har mine mistanker om hvem sine penger dette er, svarte Betew.

- Hvem sine penger er dette da?

- Det ønsker jeg ikke å svare på, svarte Betew og oppfordret vedkommende til å stå frem selv.

Det ble til slutt nok for lagdommer Daniel Lunde som kom med følgende advarsel til Betew:

- Dersom du lyver, kan dette holdes mot deg. Hvis du vet noe om pengene, så kan dette sterkt tale mot deg. Jeg anbefaler deg å tenke på det gjennom lunsjen, sa lagdommeren og tok pause.

- En ond mann
Etter lunsj tok statsadvokat Dommersnes opp igjen tråden og spurte om Betew hadde tenkt seg om.

- Som sagt har jeg en formening om hvem sine penger det er. Jeg har jo innrømmet å være med på ransplanleggingen med flere andre personer. Når man først bestemmer seg for noe sånt, så må man stole på hverandre. Jeg kommer aldri til å si, når det gjelder det og andres navn, det forventer jeg av de andre også, sa Betew.

- Så ditt svar er at du fortsatt ikke vil opplyse navnet på vedkommende?

- Jeg håper han står fram selv.

- Har du noen idé om hvorfor NN (kameraten, red.anm.) tidligere sagt at det var du som brakte fram pengene?

- NN er en ond mann som lyver bevisst på andre for å kjøpe seg fri. Jeg er ganske sikker på at alle forsvarerne og journalistene bak her var overbevist om at NN løy i retten (tingretten, red.anm.). Men det som er ganske skremmende er at politiet også vet at han lyver, men vil ikke innrømme det. Han er en fare for rettssikkerheten, sa Betew.

- Statsadvokat, du var jo her i tingretten. Du fulgte forklaringen hans. Så ikke fortell meg at han ikke lyver, sa Betew.

- Mener mye om
Statsadvokat Tor Christian Carlsen sier til Nettavisen at Betews nye forklaring er noe de mener mye om, men at han ikke kan kommentere dette før i påtalemaktens prosedyre. Han sier også at det er liten tvil om hva påtalemakten mener om Betews utsagn om at hans kamerat er en ond, kynisk løgner.

- Han (kameraten, red.anm.) skal møte i retten og avgi sin forklaring. Så blir det opp til retten å avgjøre hvem de ønsker å tro. Jeg kan ikke si direkte hva vi mener om vitnes troverdighet, men vi sa forsåvidt noe om dette i retten i dag, sier Carlsen til Nettavisen.

Det statsadvokaten henviser til er hans kollegas utsagn til Betew:

- Det er ingen vits å komme med sånne «det vet dere også». Det er ikke vår oppfatning, sa statsadvokt Arild Dommersnes til Betew.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.