RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- La barna klatre i trær

Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX
Sist oppdatert:
Per Fugelli frykter at barns utvikling blir ødelagt fordi voksne overbeskytter dem. - La femåringer klatre i trær og holde i en kniv, mener professoren. Si din mening.

Professor i samfunnsmedisin, Per Fugelli, har i lang tid vært opptatt av helse og frihet i barns verden. I ettermiddag arrangerer Polyteknisk Forening et møte om barnesikkerhet, og der skal Fugelli innlede sammen med rådgiver Marit Heien Hukkelås i Direktoratet for Samfunnsikkerhet og beredskap.

Noen av temaene som blir tatt opp, er: Kan arbeid for vern og sikring gå ut over barnets rett til selvutfoldelse og utforskning av egne ferdigheter? Kan hjem og lekeplasser bli så sikre at barn ikke lærer å mestre farene?

Skal forebygge risiko
Per Fugelli mener myndighetene er altfor opptatte av en tankegang som går ut på å forebygge enhver risiko knyttet til barn og lek.

- Når voksne ser en risiko må de ikke tenke: «Hjelp, en risiko, den må vi få bort!» I stedet går det an å se på en risiko som en utfordring som kan være utviklende for et barn. Jeg skulle ønske de heller sa: «Se der er en risiko. Flott - gå og ta den», sier Per Fugelli til TV 2 Nettavisen.

Pakker barn i bomull
- For at et menneske skal utvikle en viss robusthet, egen dømmekraft og handlekraft, er det viktig at mestringsevnen trenes. Hvis vi pakker barna inn i bomull gjennom hele oppveksten, får de ikke trent opp denne evnen. La barna prøve seg frem, la dem få feile litt. De må få klatre i trær, få holde i en kniv som femåring - for eksempel, mener Fugelli.

Professoren peker på at blant annet skolene er preget av angst for å bli saksøkt, og er for opptatt av juridisk sikkerhetstenking.

Mestrer mindre nå
Noen av reglene som er innført har selvsagt vært til det gode, og har ført til færre barneulykker, druknings- og trafikkulykker.

- Jeg oppfordrer ikke til anarki, men advarer mot tvangsnevrose. At barna mestrer mindre nå enn barn gjorde for 20-30 år siden, er tvilløst. Og at barna på landsbygda er flinkere enn barn i byen, er det heller ingen diskusjon om. Den økende moderniseringen og urbaniseringen gjør at barna mister litt av jungelen, for å si det slik.

Mitt råd er at man må forsøke å finne en gylden middelvei, slik at man ikke dreper lekegleden og spontaniteten hos barna. Gi barna mer spillerom, la dem få prøve seg i faresonene. På sikt vil det gjøre dem tryggere - og det øker sikkerheten, argumenterer Per Fugelli.

Si din mening i Veggavisen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere