RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

- La pårørende avgjøre

Sist oppdatert:
Etikkprofessor vil at pårørende skal få mer makt over liv og død for sine nærmeste.

I dag er det legene som avgjør om en respirator skal skrus av. Professor i medisinsk etikk, Per Nortvedt ved Universitet i Oslo, vil ifølge Aftenposten at pasientenes pårørende skal få større makt over slike avgjørelser.

- Pårørende skal ikke få noen blankofullmakt, men de bør ha formell medbestemmelsesrett og i visse tilfeller bestemme alene, sier professoren til avisa.

Overlege Per Kvandal ved intensivavdeling på Ullevål universitetssykehus er ikke enig i forslaget.

- Vi lytter til pårørendes ønsker
- Vi samarbeider med og lytter til dem når vi tar beslutningene. Noen ganger sier pårørende de har hørt om pasienter som våkner uventet opp, og de lurer på om vi ikke bør fortsette behandlingen, sier overlegen.

- Da tar vi oss tid og snakker med dem til de ser at behandlingen ikke er hensiktsmessig, sier Kvandal, som mener medbestemmelse også er belastende for pårørende.

I et lovforslag om hvem som skal bestemme om en pasient skal behandles når vedkommende ikke evne til å si ja eller nei, går Helsedepartementet inn for at pårørende skal tas med på råd - men at leger juridisk sett skal ha all makt når beslutningen tas.

Stortinget skal behandle forslaget før jul.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere