*Nettavisen* Nyheter.

- Lånte ranshette til sykkeltur

Foto: Alf Ove Hansen (Scanpix)

Nokas-tiltalte Lars-Erik Andersens eneste forklaring på hvordan hans DNA havnet på en av finlandshettene, er en sykkeltur.

12.10.05 15:06

STAVANGER/OSLO (TV 2 Nettavisen): Onsdag forklarer den ellevte av de 13 Nokas-tiltalte seg i Stavanger tingrett. Lars-Erik Andersen har hele tiden hevdet at han ikke var i Stavanger ransdagen.

Skjønte ingenting
Det er funnet DNA fra Andersen på en finlandshette. Andersens forklaring på dette er at han lånte en sykkel av David Toska da han bodde hos han i Sandnes i januar 2004.

- Jeg har aldri hatt befatning med noen finlandshette I hele mitt liv, sa Andersen da han fortsatte sin forklaring etter lunsj onsdag.

- Jeg syklet en del rundt i området og jeg lånte superundertøy og hetter. Jeg brukte en hette rundt halsen når jeg syklet. En sånn tynn, åpen gocart-hette. Det var ikke noen finlandshette, sa Andersen.

- Da jeg hørte politiet hadde funnet mitt DNA på en finlandshette, skjønte jeg ingenting, sa Andersen.

Invitert til Sandnes
Andersen har fortalt i retten at han fikk han tilbud om å flytte til Sandnes sammen med David Toska, samboeren og deres sønn vinteren 2004. Toska ville flytte fra Oslo fordi han fryktet han ville bli pågrepet av politiet, og ville prioritere å være sammen med sin nyfødte sønn.

Familien skulle gå i dekning i Sandnes, og tilbød Andersen å være med for å få ham vekk fra rusmiljøet. Andersen innrømmet å ha hatt store rusproblemer de siste årene.

- Toska ser på meg som en god venn, men som en av de mest useriøse han kjenner, sa Andersen.

Dårlig samvittighet for Toska
Andersen holdt ut i Sandnes i knappe to uker, før han reiste tilbake til Oslo igjen.

- Jeg ble rastløs, og måtte til Oslo for å ruse meg, sa Andersen.

I januar reiste Andersen tilbake til Sandnes. I mellomtiden hadde han gått ruset i Oslo og vært på ferie i Thailand.

- Men så fikk jeg dårlig samvittighet overfor David. Jeg spurte om jeg kunne få komme tilbake til Sandnes, sa Andersen.

29-åringen forteller at han nok en gang tog toget til Stavanger. Tre måneder før Nokas-ranet visste han ikke på dette tidspunktet hva Toska planla, sa han i dag.

Da Andersen var i Sandnes, møtte han også to andre Nokas-tiltalte, den 26 år gamle mannen fra Sandnes og kameraten Dan Pettersen.

- Uskyldig
Andersen har helt siden rettssaken starter i Stavanger hevdet at han er uskyldig etter tiltalten. Dette gjentok han også da han satte seg i vitneboksen iført fotlenker onsdag.

- Jeg vil starte med å si at jeg har sittet uskyldig i varetekt i ett år, og er veldig sliten, sa han.

Videre fortsatte 29-åringen å snakke varmt om sin venn David Toska og fortalte at han tok seg av ham i perioder da han slet med store rusproblemer, uten noe fast sted og bo, og at han ikke er til å stole på når han er ruset.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.