*Nettavisen* Nyheter.

- Lars er dum

Olaf Thommessen sparer ikke på kruttet mot Lars Sponheim i sin nye bok.

10.09.08 20:05

- Mot dumhet kjemper selv gudene forgjeves. Når man står overfor en person som Lars, med en begrenset evne til å se noe annet enn sine egne interesser, kan man faktisk ikke vinne fram, skriver tidligere nestleder Olaf Thommessen om Venstre-leder Lars Sponheim.

Les også:Thommessen med avsløringer om samlivsbruddet med ekskona Vendela Kirsebom

Lars Sponheim har mange ganger nærmest æreskjelt Olaf Thommessen. Venstre-lederen ga blant Thommessen en rett venstre i et intervju med Dagens Næringsliv i 2006 da han sa at han ikke synes Thommessen passer til å ta over Venstre-skuta.

Thommessen har hittil ikke kommentert de harde angrepene fra Lars Sponheim. Men i sin nye bok nye bok «På innsiden utenfor» tar har kraftig til motmæle. Han avslører blant annet at Lars Sponheim kom med alvorlige trusler da valgkomiteen i Venstre i ønsket at Thommessen skulle overta som leder for Venstre.

- Sponheim truet med å trekke Venstre fra regjering dersom han ikke ble innstilt som lederkandidat, skriver Thommessen. (artikkelen forsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

ANGRIPER SPONHEIM: Olaf Thommessen er ikke nådig med karakteristikkene av Venstre-lederen i sin nye bok. Foto: (Foto: Berit Almendingen)

Thommessen skriver at han hele tiden framholdt overfor partifellene at han kun ville stille til valg som ny leder dersom Lars Sponheim trakk seg av egen frivilje – og dersom han helhjertet støttet Thommessens kandidatur og hans rolle som partileder. Dette ville ikke Sponheim, og det endte med at Thommessen stilte til valg som nestleder.

- Løgner
- Deretter begynte Lars sin egen kampanje for å fremheve seg selv på min bekostning. Det førte han gjorde var å stille til intervju ganske umiddelbart etterpå. Her framstilte han meg som en som hadde trukket meg da han selv viste muskler. Dette hadde ingenting med sannheten å gjøre, skriver Thommessen.

Advarer mot Sponheim
Thommessen kommer også med en advarsel overfor andre politikere.

- Er det én eneste ting som er sikkert, så er det at Lars Sponheim aldri går i krigen for andre enn seg selv. I hvert fall gjør han det ikke for meg. Og den som snur ryggen til ham, skal vite å passe seg godt. Et angrep fra hans side kommer ikke forfra, åpent og ærlig.

Konflikten mellom Lars Sponheim og Olaf Thommessen tok en foreløpig slutt da Thommessen trakk seg som nestleder i Venstre i 2007, men Thommessen er ikke bitter på Sponheim.

Thommessen har forsøkt å skrive en «bok til refleksjon og ettertanke». Nådeløst omtaler han seg selv som en forfengelig fyr uten selvinnsikt var opptatt av status og å gjøre karriere.

I boka forteller Thommessen inngående hvordan hjerneblødningen fikk ham til å endre verdier. Han medgir til og med at Sponheim av og til har hatt rett.

Les også: - Det var helt jævlig

- Jeg mener Sponheim her rett i en del vurderinger knyttet til meg og mitt. Jeg har følt meg uerfaren. Jeg har definitivt undervurdert alvoret i en del politiske prosesser jeg har vært del av, skriver han.

Han medgir også at Sponheim har hatt suksess.

- Uten Lars’ strategiske evner, uten hans renommé innad i politikk og presse, ville det neppe vært mulig å drive det gode partipolitiske som vi har gjort. «You can’t beat stupid», men jeg må i rettferdighetens navn også legge til at «You can’t argue with success».

Nettavisen har gjentatte ganger forsøkt å oppnå kontakt med Lars Sponheim onsdag kveld, men har ikke lykkes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag