Gå til sidens hovedinnhold

- Lat, sjenert og sosialt uintelligent

Slik oppsummerte Andreas Hompland nyhetene fra biografien om Venstre-leder Lars Sponheim.

HOTEL BRISTOL (Nettavisen): Biografiforfatterne Olav Garvik og Olav Kobbeltveit - som har bakgrunn som journalister i Bergens Tidende, fikk drahjelp av flere politiske kommentatorer da de torsdag presenterte den uautoriserte biografien om Lars Sponheim i Oslo.

Journalist Andreas Hompland fant ut at Sponheim er lat, sjenert og sosialt uintelligent da han leste Sponheim Uautorisert.

- Og en partieier i slekt med Carl I. Hagen, sa Hompland på pressekonferansen.

- Umotivert
Olav Kobbeltveit sa at Sponheim var umotivert da han gikk inn i siste valgkamp sommeren og høsten 2009. Og at det slo ut i en valgkamp som endte katastrofalt for Venstre.

- Han hadde hatt viktige posisjoner i regjering, på Stortinget og i partiet. Det var bare det å bli statsminister som gjensto, sa Kobbeltveit.

Les også:- Ren fantasi av Lars

Medforfatter Olav Garvik pekte på at Sponheim var en lagspiller i regjeringsposisjon, men en solospiller i partisammenheng.

- Fisketuren med Jens Stoltenberg var ikke klarert med noen, sa Garvik.

- Fluepapir
Garvik sa også at Sponheim har «vært hard mot mange mennesker» - og nevnte spesielt Sponheims partifeller Odd Einar Dørum og Olaf Thommessen. Garvik mener at de to nevnte i liten grad nådde fram i pressen, fordi Sponheim hadde taket på mange journalister.

- Han holdt seg med et hoff med journalister på Stortinget, han var som et fluepapir. Jeg er fristet til å si at mediene mistet sin kritiske distanse til til ham. Slik sett minner han om Einar Førde, sa Garvik.

Og på John Lyng, ifølge Garvik:

- Han var litt lat, som John Lyng.

- Hadde ikke tro
Kobbeltveit sa at da Venstre kom inn med en stor stortingsgruppe i 2005 - til sammen 10 representanter, så hadde partileder Sponheim lite kontakt med de øvrige ni i stortingsgruppen. Hvorfor ikke? Han hadde ikke tro på dem, sa Kobbeltveit.

Valgforsker Bernt Aardal brukte sine fem minutter til å blant annet peke på velgervandringen fra Høyre til Venstre ved valget i 2005 - og vandringen fra Venstre tilbake til Høyre i 2009.

- Gikk da han kom
Trond Nordby, professor i statsvitenskap, gjorde på pressekonferansen stor stas på Sponheims vandring over fjellet til Stortinget i 1993 - startskuddet på Venstres Sponheim-epoke.

- Venstre-ledere kommer og går, men Sponheim gikk da han kom, sa Nordby.

Nordby sa Sponheim hadde en sterk aggresjon mot sosialdemokratiet, og siterte Sponheim på å omtale denne ideologien som den «den sosiale driten». Nordby innrømmet også at han sendte takkebrev til Sponheim da valgnederlaget i fjor høst var et faktum.

- Han ofret sitt politiske liv for å holde Frp ute av regjeringskontorene, sa Nordby.

Reklame

De beste kuppene du gjør på Fjellsport-salget