RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Lat, sjenert og sosialt uintelligent

Olav Gartveit og Olav Kobbeltveit, Sponheim Uautorisert.
Olav Gartveit og Olav Kobbeltveit, Sponheim Uautorisert. Foto: Arild J. Waagbø
Sist oppdatert:
Slik oppsummerte Andreas Hompland nyhetene fra biografien om Venstre-leder Lars Sponheim.

HOTEL BRISTOL (Nettavisen): Biografiforfatterne Olav Garvik og Olav Kobbeltveit - som har bakgrunn som journalister i Bergens Tidende, fikk drahjelp av flere politiske kommentatorer da de torsdag presenterte den uautoriserte biografien om Lars Sponheim i Oslo.

Journalist Andreas Hompland fant ut at Sponheim er lat, sjenert og sosialt uintelligent da han leste Sponheim Uautorisert.

- Og en partieier i slekt med Carl I. Hagen, sa Hompland på pressekonferansen.

- Umotivert
Olav Kobbeltveit sa at Sponheim var umotivert da han gikk inn i siste valgkamp sommeren og høsten 2009. Og at det slo ut i en valgkamp som endte katastrofalt for Venstre.

- Han hadde hatt viktige posisjoner i regjering, på Stortinget og i partiet. Det var bare det å bli statsminister som gjensto, sa Kobbeltveit.

Les også:- Ren fantasi av Lars

Medforfatter Olav Garvik pekte på at Sponheim var en lagspiller i regjeringsposisjon, men en solospiller i partisammenheng.

- Fisketuren med Jens Stoltenberg var ikke klarert med noen, sa Garvik.

- Fluepapir
Garvik sa også at Sponheim har «vært hard mot mange mennesker» - og nevnte spesielt Sponheims partifeller Odd Einar Dørum og Olaf Thommessen. Garvik mener at de to nevnte i liten grad nådde fram i pressen, fordi Sponheim hadde taket på mange journalister.

- Han holdt seg med et hoff med journalister på Stortinget, han var som et fluepapir. Jeg er fristet til å si at mediene mistet sin kritiske distanse til til ham. Slik sett minner han om Einar Førde, sa Garvik.

Og på John Lyng, ifølge Garvik:

- Han var litt lat, som John Lyng.

- Hadde ikke tro
Kobbeltveit sa at da Venstre kom inn med en stor stortingsgruppe i 2005 - til sammen 10 representanter, så hadde partileder Sponheim lite kontakt med de øvrige ni i stortingsgruppen. Hvorfor ikke? Han hadde ikke tro på dem, sa Kobbeltveit.

Valgforsker Bernt Aardal brukte sine fem minutter til å blant annet peke på velgervandringen fra Høyre til Venstre ved valget i 2005 - og vandringen fra Venstre tilbake til Høyre i 2009.

- Gikk da han kom
Trond Nordby, professor i statsvitenskap, gjorde på pressekonferansen stor stas på Sponheims vandring over fjellet til Stortinget i 1993 - startskuddet på Venstres Sponheim-epoke.

- Venstre-ledere kommer og går, men Sponheim gikk da han kom, sa Nordby.

Nordby sa Sponheim hadde en sterk aggresjon mot sosialdemokratiet, og siterte Sponheim på å omtale denne ideologien som den «den sosiale driten». Nordby innrømmet også at han sendte takkebrev til Sponheim da valgnederlaget i fjor høst var et faktum.

- Han ofret sitt politiske liv for å holde Frp ute av regjeringskontorene, sa Nordby.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere