RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ledet Ansar til februar 2003

(Scanpix)
Mulla Krekar ble avsatt som leder av Ansar al-Islam i februar 2003, hevder en som kaller seg informasjonsansvarlig i organisasjonen.

På nettstedet Sada al-jihad (Gjenklang av jihad) har både Al-Qaida og Ansar al-Islam sine egne diskusjonsforum. I debattklubben Jamaat Ansar al-Islam ble det 15. august i fjor postet et innlegg fra en person som sier han er informasjonsansvarlig i Ansar al-Islam.

I sitt innlegg, som han kaller en pressemelding fra organisasjonen, skriver han at mulla Krekar ble avsatt som leder i slutten av februar 2003. Dette er ni måneder senere enn det Krekar selv har hevdet, ifølge Aftenposten.

– Avsatt
«Innimellom uttaler mulla Krekar seg til medier, og gir intervjuer, hvor han presenterer seg som leder for Ansar al-Islam. Disse uttalelsene og intervjuene inneholder ting som bryter med sharia. Han har kommet med blasfemiske uttalelser (sekulære) og har gitt uttrykk for holdninger som er i strid med troen, og Ansar al-Islams sak. Jeg erklærer herved at vedkommende er blitt avsatt som emir for Ansar al-Islam i slutten av februar 2003,» heter det i meldingen ifølge Aftenposten.

«Derfor fant vi det nødvendig å komme med denne erklæringen om at vi ikke tar ansvar for hans uttalelser. Og også for å erklære at vi ikke har kontakt med ham. Og at han i dag ikke har noe ansvar, lite eller stort, i gruppen», står det videre i meldingen.

Førstestatsadvokat Erling Grimstad vil ikke kommentere hvorvidt Økokrim kjenner til pressemeldingen på Ansar Al-Islams debattside.

- Vi har mer enn 1200 bevismidler i saken. Jeg vil ikke ville kommentere noen av disse elementene hver for seg, sier Grimstad.

Fortsatt leder?
I et program på den arabiske TV-stasjonen Al-Jazeera for noen uker siden ble mulla Krekar konsekvent omtalt som Ansar al-Islams leder. Krekar korrigerte ikke benevnelsen. Mulla Krekar sier selv at han ikke har noen kontakt med Ansar al-Islam fordi gruppen ikke har tilgang på internett, aviser eller radio og TV.

USA mener Krekar fortsatt er leder av organisasjonen. Men en tyrkisk journalist sa til London-avisen Daily Telegraph for ett år siden at Ansar al-Islam hadde fått ny leder: Mullah Mohamad Hasan overtok etter at Krekar var fengslet i Nederland i september 2002. Andre kilder omtaler Hasan som organisasjonens talsmann.

Ansar al-Islam ble formelt stiftet i Nord-Irak i desember 2001 med Najmuddin Faraj Ahmad, alias mulla Fateh Krekar som gruppens første leder.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere