- Ledet Ansar til februar 2003

Foto: (Scanpix)

Mulla Krekar ble avsatt som leder av Ansar al-Islam i februar 2003, hevder en som kaller seg informasjonsansvarlig i organisasjonen.

På nettstedet Sada al-jihad (Gjenklang av jihad) har både Al-Qaida og Ansar al-Islam sine egne diskusjonsforum. I debattklubben Jamaat Ansar al-Islam ble det 15. august i fjor postet et innlegg fra en person som sier han er informasjonsansvarlig i Ansar al-Islam.

I sitt innlegg, som han kaller en pressemelding fra organisasjonen, skriver han at mulla Krekar ble avsatt som leder i slutten av februar 2003. Dette er ni måneder senere enn det Krekar selv har hevdet, ifølge Aftenposten.

– Avsatt
«Innimellom uttaler mulla Krekar seg til medier, og gir intervjuer, hvor han presenterer seg som leder for Ansar al-Islam. Disse uttalelsene og intervjuene inneholder ting som bryter med sharia. Han har kommet med blasfemiske uttalelser (sekulære) og har gitt uttrykk for holdninger som er i strid med troen, og Ansar al-Islams sak. Jeg erklærer herved at vedkommende er blitt avsatt som emir for Ansar al-Islam i slutten av februar 2003,» heter det i meldingen ifølge Aftenposten.

«Derfor fant vi det nødvendig å komme med denne erklæringen om at vi ikke tar ansvar for hans uttalelser. Og også for å erklære at vi ikke har kontakt med ham. Og at han i dag ikke har noe ansvar, lite eller stort, i gruppen», står det videre i meldingen.

Førstestatsadvokat Erling Grimstad vil ikke kommentere hvorvidt Økokrim kjenner til pressemeldingen på Ansar Al-Islams debattside.

- Vi har mer enn 1200 bevismidler i saken. Jeg vil ikke ville kommentere noen av disse elementene hver for seg, sier Grimstad.

Fortsatt leder?
I et program på den arabiske TV-stasjonen Al-Jazeera for noen uker siden ble mulla Krekar konsekvent omtalt som Ansar al-Islams leder. Krekar korrigerte ikke benevnelsen. Mulla Krekar sier selv at han ikke har noen kontakt med Ansar al-Islam fordi gruppen ikke har tilgang på internett, aviser eller radio og TV.

USA mener Krekar fortsatt er leder av organisasjonen. Men en tyrkisk journalist sa til London-avisen Daily Telegraph for ett år siden at Ansar al-Islam hadde fått ny leder: Mullah Mohamad Hasan overtok etter at Krekar var fengslet i Nederland i september 2002. Andre kilder omtaler Hasan som organisasjonens talsmann.

Ansar al-Islam ble formelt stiftet i Nord-Irak i desember 2001 med Najmuddin Faraj Ahmad, alias mulla Fateh Krekar som gruppens første leder.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.