Gå til sidens hovedinnhold

- Leger må hjelpe røykerne

Legeforeningen mener legene må bli flinkere til å hjelpe røykere til å slutte.

Oslo (ANB): – Dette er en viktig jobb og vi må tilrettelegge bedre for dette, sier Jan Emil Kristoffersen, leder i Allmennlegeforeningen.

– Leger ønsker å kunne forebygge sykdommer som følge av røyking. Pasienter som røyker må kunne få hjelp til å slutte å røyke før helseskadene melder seg, mener Legeforeningen.

Få leger spør
Avisenes Nyhetsbyrå kunne lørdag fortelle om en fersk undersøkelse som viser at ni av ti pasienter ikke blir spurt av sin lege om de røyker eller ikke. Sju av ti har aldri blitt spurt av fastlegen sin om de røyker, går det fram av undersøkelsen som Norstat har utført for Pfizer.

Helseskadene ved røyking er omfattende og godt dokumentert, og Legeforeningen mener at røykeslutt bør prioriteres høyt. I de offentlige retningslinjene for røykeavvenning, er oppmerksomheten rettet mot hvordan helsepersonell kan hjelpe pasienter til å få en røykfri tilværelse. Målsettingen er at det skal bli lettere å ta opp røyking med pasientene.

Kort samtale
Legeforeningen mener at pasienter skal tilbys en kort motiverende samtale hos allmennlegen. De skal gis oppmerksomhet knyttet til deres røykevaner over tid, og veiledningen skal være tilpasset den enkeltes helse- og livssituasjon.

– Slike veiledninger er allmennlegenes styrke, sier Kristoffersen.

– Allmennlegene har kontakt med alle lag av befolkningen, og vi har derfor en spesielt viktig rolle når det gjelder å forebygge tobakksrelatert sykdom, understreker han. (ANB)

Reklame

De beste kuppene du gjør på Milrab-salget