- Legionellautbrudd er systemsvikt

- Vi har nok kunnskap om legionella og legionærsyke. Når vi får sykdomsutbrudd som det i Fredrikstad, skyldes det systemsvikt, sier NTNU-professor Sten Olaf Hanssen.

27.05.05 20:22

Norske forskere har jobbet med legionella i 10 til 15 år, men kunnskapen kommer nødvendigvis ikke til nytte når den trengs. Professor i klima- og kuldeteknikk Sten Olaf Hanssen ved NTNU sier det er utviklet hurtigtester som gir svar på om det er legionella i vannreservoarer eller biofilm i løpet av en-to dager. Han stiller seg undrende til at disse ikke er tatt i bruk etter utbruddet av legionella-epidemien i Østfold.

- Disse er utprøvd på cruiseskip i stor skala. Prisen ligger på 1.000-2.000 kroner per test, avhengig av antall tester, sier Hanssen til nettstedet Forskning.no. Testene er utviklet av Sintef Helse .

Ifølge Hanssen finnes det i dag svært gode metoder for systematisk kontroll av kjøletårn, anlegg for fruktspraying, fontener og offentlig boblebad og dusjanlegg, og andre risikoanlegg.

- Vi må få et lovvverk som pålegger eier av anlegget et objektiv ansvar. Så må vi få på plass et system med hyppig screening, sier Hanssen.

Hanssen tror det må være et sammenfall av mange uheldig omstendigheter som har ført til så stor spredning av legionella-bakterien i Fredrikstad-området. Han sier dette er en bakterie som ikke spres så lett. Som regel formerer den seg langsomt og er avhengig av svært spesielle betingelser, skriver Forskning.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.