RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Lei av jævelunge-stempelet

Sist oppdatert:
Barnevernsinstitusjonene får passet sitt påskrevet i revyen som er satt opp av barna selv.

(iBergen.no) - Det er så mye negativ fokus på barnevernsbarn at det nesten kan oppfattes som rasisme. Jeg er drittlei av å lese i avisene som bare skriver negativt. Det er nesten som om alle barnevernsbarn er jævelunger som ruser seg hver dag og bare lager bråk. Men slik er det ikke, sier Alexsander Uthaug.

Revy om sitt eget liv
16-åringen er et av elleve barnevernsbarn fra Hordaland som i kveld setter opp revyen «Tiden og veien» på selveste Rick`s i Bergen. Og i salen i kveld sitter representanter fra barnevernet, bystyrerepresentanter fra Bergen, og forhåpentligvis også mange sentrale politikere.

- Dette er en revy som er skrevet på bakgrunn av opplevelsene hvert enkelt barnevernsbarn har hatt i livet. Her får publikum og spesielt de ansatte i barnevernet det rett i fleisen, forteller Alexsander til iBergen.no.

Han har bodd på barnevernsinstitusjon siden han var 13 år gammel, og vet hvordan det er å bli satt i bås av samfunnet.

- Mange bryr seg bare om penger
- Det er selvsagt også barn som både ruser seg og som lager mye bråk. Men det de ansatte i barnevernet og folk flest glemmer, er at det ofte har en sammenheng. Fra hvilket hjem kommer barna fra og hvordan har de hatt det hjemme? Det er bedre å spørre om hvordan vi har det for å finne ut årsaken til at noen ruser seg eller lager bråk.

- Mener du at de ansatte på barnevernsinstitusjonene ikke er flinke nok til å spørre?
- Mange ser faktisk på det som en vanlig jobb de har for pengene sin del. De bryr seg ikke så mye om barna. Og barna tør da gjerne ikke si fra om hvordan de har det. Men her på scenen er det annerledes – her tør vi si fra. Her får folk vite hvordan vi egentlig har det, forteller 16-åringen som alt har ambisjoner om å gjøre karriere inne teater eller film.

- Denne revygruppen har betydd utrolig mye for både meg og de andre som er med. Vi blir veldig sammensveiset, tør si fra og kan svare for hverandre. Jeg vet at flere av ungdommene som er med også er blitt flinkere til å si fra når de er tilbake på institusjonene.

Turné neste
Revygruppen «Kom nærmere» ble dannet for vel tre år siden, av musikkterapeut Viggo Krüger i Aleris Ungplan og Morten Lorentzen, som har lang bakgrunn fra teater. Lorentzen har vært tekstforfatter på stykkene som er satt opp.

- Dette er en til nå sosialt belastet gruppe som blir sett litt annerledes på og som en minoritet. Men med et idealistisk rammeverk og profesjonell organisering, håper vi at revygrupper som denne kan føre til at barnevernet blir bedre, sier Krüger til iBergen.no

Og ungdommene har fått vist seg frem flere steder i landet på disse årene med sine stykker. Etter fremføringen i kveld skal gjengen ut på turnè, og håper på mange jobber underveis. Og på blokken er også plateinnspilling samt dokumentarfilm om ungdommene i revygruppen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere